fbpx

PRZEPIS OD SŁODKITEMAT

Ciasto Dakłas - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto Dakłas
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • łyżka kakao

Beza:

  • ok. 100 g białek ( białka z 3 jaj)
  • 150 g drobnego cukru
  • płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka soku z cytryny

Krem:

Dodatkowo:

  • 3 łyżki konfitury malinowej (lub innej ulubionej konfitury)

Przygotowanie

KROK 1: Dzień przed złożeniem ciasta upiecz biszkopt i wysusz bezę. Całe jajka ubij z cukrem na gesty jasny krem. Zmniejsz obroty miksera i dodaj w 3 partiach mąkę wymieszaną z kakao. Biszkopt przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piecz bez termoobiegu przez ok. 30 minut. Przekrój biszkopt dopiero na następny dzień. 
 
KROK 2: Cukier wsyp do białej i ubijaj na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej i lśniącej bezy. Pod koniec ubijania dodaj skrobie i sok - wymieszaj. Wyłóż bezą na papier do pieczenia na średnice odpowiadającą średnicy biszkoptu. Wstaw bezę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni termoobieg, od razu zmniejsz do 120 i po 2 minutach zmniejsz do 70. Susz przez ok 120 minut. 
 
KROK 3: Mascarpone zmiksuj ze schłodzonym kajmakiem. Wsyp orzechy i posiekane daktyle - wymieszaj. 
 
KROK 4: W osobnym naczyniu ubij śmietankę i dodaj do masy kajmakowej - delikatnie połącz. Większa część kremu wyłóż na dolny biszkopt. Przykryj drugim blatem biszkoptowym i wyłóż resztę kremu, a na krem wyłóż cienką warstwę konfitury. Wstaw ciasto do lodówki. 
 
KROK 5: Bezę wyłóż krótko przed podaniem, by nie zmiękła. Oprósz kakao. 

Dobra rada:

Średnica formy to 22 cm.

Ciasto Dakłas

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Marcin

25-08-2024

Ocena:

Dacquoise." Dakłas "wygląda komicznie

Iwona

26-08-2024

Ocena:

Bardzo podoba mi się ten przepis. W najbliższym czasie z pewnością zrobię to ciasto 😁

Agnieszka

31-08-2024

Ocena:

Ciasto wygląda pięknie obłędnie Mniam ślinka cieknie z ust coś pysznego pozdrawiam

Jagoda

01-09-2024

Ocena:

Na jaką blachę Biszkopt? 26?

Katarzyna Kostrubiec

02-09-2024

Ocena:

Wszystko pieczone na tortownicy o średnicy 22 cm

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+