

Trudność:
2 / 3
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania:
180 min.
Składniki
- 140 g białka ( białko z 4 jaj)
 - 200 g drobnego cukru
 - 1/2 łyżeczki skrobi
 - 1/2 łyżeczki soku z cytryny
 - 200 g rabarbaru
 - łyżeczka masła
 - 4 łyżki cukru
 - 350 g śmietanki 36%
 - 4 g żelatyny Delecta
 - 100 g białej czekolady
 - listki mięty
 - płatki migdałowe Bakalland
 
Przygotowanie
KROK 1: Do białek wsyp cały cukier i ubijaj do uzyskania gęstej i lśniącej bezy. Dodaj skrobie i sok - krótko zmiksuj. Bezę wyłóż na papier do pieczenia (średnica Ok. 18 cm) i wstaw do nagrzanego piekarnika na 150 stopni, od razu zmniejsz do 120 a po ok. 2 minutach do 70 i susz na termoobiegu przez ok. 120 minut. 
KROK 2: Przygotuj krem. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody - odstaw na kilka minut. 1/2 porcji śmietanki podgrzej, dodaj żelatynę i czekoladę - zmiksuj do rozpuszczenia. Wlej resztę zimnej śmietanki i ponownie zmiksuj. Przykryj w kontakcie i wstaw do lodówki na minimum 6 godzin. 
KROK 3: Na patelni rozpuść masło. Dodaj pokrojony rabarbar i wsyp cukier. Smaż aż rabarbar puści sok a cukier się skarmelizuje - wystudź. 
KROK 4: Ubij krem na sztywno i wyłóż go na bezę. Na wierzch ułóż rabarbar, posyp migdałami i udekoruj listkami mięty. 





