Ciasto pistacjowe z malinami - wideo
Składniki
Biszkopt:
- 1 opakowanie ciasto biszkopt Delecta
- 4 jajka
- 30 ml wody
Krem:
- 150 g kremu pistacjowego bez cukru
- 250 g mascarpone
- 400 g gęstej śmietany 36%
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny Delecta
- 100 ml gorącej wody
Dodatkowo:
- 100 ml słabej herbaty z cytryną
- 300 g świeżych malin
- 1 opakowanie pistacji Bakalland
Przygotowanie
KROK 1: Biszkopt przygotuj według przepisu na opakowaniu – wszystkie składniki zmiksuj, wylej do tortownicy o średnicy 24 cm i piecz w 180 stopniach C przez 45 min. Gotowy biszkopt wystudź, jeśli środek wyrósł mocniej, niż brzegi, to zetnij nożem wierzch tak, aby wyrównać powierzchnię. Następnie zaparz słabą herbatę z cytryną i wystudź napój.
KROK 2: Przygotuj krem: żelatynę zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj, uważając, by nie pozostały grudki. Wystudź do temperatury pokojowej. Mascarpone, cukier i krem pistacjowy umieść w misce i miksuj na gładką masę, następnie dodaj śmietankę i miksuj, aż masa zwiększy objętość i stanie się puszysta. Na koniec, ciągle miksując, wlej żelatynę.
KROK 3: W tortownicy ułóż biszkopt i nasącz go herbatą. Na cieście wyłóż maliny, a następnie wylej masę pistacjową. Włóż do lodówki na min. 2 godziny. Gotowe ciasto posyp posiekanymi pistacjami.