fbpx
Muffinki z wiśniowym lukrem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Muffinki z wiśniowym lukrem
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Muffiny:Lukier:
  • 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 100 g cukru pudru
  • wiśnie do dekoracji

Przygotowanie

Wiśnie dryluję (zostawiając kilka ładniejszych z ogonkiem do dekoracji) i przekładam do garnka, a następnie gotuję chwilę do momentu, aż puszczą nieco soku. Po kilkunastu minutach odstawiam je i odcedzam. Sok zostawiam do lukru. Zabieram się za muffinki - przygotowuję formę do pieczenia wyłożoną papilotkami oraz rozgrzewam piekarnik do 175 stopni. Przygotowuję dwie miski – w jednej umieszczam wszystkie suche składniki i mieszam, a w drugiej – mokre składniki: śmietanę, olej i jajka. Mokre składniki dodaję do suchych i łączę wszystko razem łyżką. Ciasto przekładam do foremek, do każdej wkładam dodatkowo wiśnię lub dwie i dociskam je do dna. Całość wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 30-40 minut. Pora na lukier - do cukru pudru dodaję stopniowo sok z wiśni (zaczynając od 2 łyżek) i miksuję w dzieży miksera na średnich obrotach, regulując konsystencję lukru według uznania. Lukrem polewam upieczone muffinki, a wierzch dekoruję świeżymi wiśniami.

Muffinki z wiśniowym lukrem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+