Torcik z kremem kisielowym i mrożonymi owocami
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 4 jaja
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki skrobi lub mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 opakowanie kisielu o smaku wiśniowym Delecta
- 350 ml wody
- 7 łyżek cukru
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 80 g twarogu sernikowego
- 2 łyżeczki żelatyny Delecta
- 200 g mrożnych wiśni
- 1 opakowanie wiórków kokosowych Bakalland
- 50 g żurawiny Bakalland
Przygotowanie
Dla odmiany od tortów przekładanych kremem budyniowym czy śmietankowym - równie pyszny krem kisielowy!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Mąki przesiewamy przez sitko do miseczki.
- Oddzielamy żółtka od białek i białka w jednej misce miksujemy na sztywną pianę.
- Gdy piana będzie sztywna, dodajemy porcjami cukier, a później po 1 żółtku, cały czas miksując.
- Gdy piana będzie żółta, dodajemy mąki i delikatnie, drewnianą łyżką mieszamy wszystkie składniki.
- Na koniec dodajemy wodę i mieszamy delikatnie uważając, aby piana nie opadła.
- Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut.
- Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia i kroimy na 3 blaty, używając tej sprawdzonej metody.
- Kisiel gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w zmniejszonej ilości wody (350 ml) i dodajemy do niego 2 łyżki cukru.
- Masło ucieramy z pozostałym cukrem na gładką masę, a następnie stopniowo dodajemy kisiel oraz twaróg sernikowy.
- Całość mieszamy mikserem do połączenia składników i powstania gładkiej masy.
- Żelatynę rozpuszczamy i wlewamy wąskim strumieniem do kremu, a następnie dokładnie mieszamy.
- Kilka łyżek masy odkładamy do wykończenia wierzchu biszkoptu.
- Do pozostałego kremu dodajemy wiśnie i gotowym kremem przekładamy każdy z blatów biszkoptu.
- Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni.
- Wierzch torciku pokrywamy masą bez owoców i obsypujemy prażonym kokosem.
- Żurawinę miksujemy w blenderze na gładki mus, z którego formujemy kulki i obtaczamy w kokosie.
- Kulkami dekorujemy wierzch ciasta i odstawiamy całość na 2 godziny do lodówki.
- Przed podaniem wbijamy w torcik ulubiony pik.
Kokosowa posypka i mrożone owoce sprawiają, że każdy chciałby zajadać się takim tortem w swoje urodziny. Musicie wypróbować!