Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta Karpatka
- 125 g margaryny
- 250 ml mocnej kawy zbożowej Anatol
- 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
- 4 gruszki
- 1 litr soku porzeczkowego
- 500 ml mleka
- 4 łyżki masła
Przygotowanie
Klasyczne ptysie z dodatkiem kremu kawowego są prostsze niż myślisz! Sprawdzą się jako szybki deser, gdy akurat za kilka godzin zapowiedzieli się goście.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220ºC (bez termoobiegu).
- Przygotowujemy ciasto na karpatkę korzystając z przepisu na opakowaniu. Zamieniamy jedynie wodę na napar z kawy zbożowej.
- W nagrzanym piekarniku pieczemy ciasto (na płaskiej blaszce z wyposażenia piekarnika) przez 25−30 minut.
- Po upieczeniu, za pomocą obręczy wycinamy kółka - po 2 na jedno ciastko.
- Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na połówki. Gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu w soku z czarnej porzeczki. Całość odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Zawartość torebki z kremem mieszamy w 1/3 mleka, a resztę zagotowujemy.
- Do gotującego się mleka wlewamy krem, mieszamy i studzimy. Chłodny krem miksujemy, dodając do niego 4 łyżki masła.
- Upieczone ptysie nadziewamy kremem i przekładamy gruszkami.
- Ptysie dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym pikiem.
Gruszki w soku porzeczkowym i krem budyniowy to zespół, który wygrywa nagrodę w kategorii najlepsze nadzienie ptysiowe! Polecamy!