Tartaletki zbożowe z tapioką i jabłkami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 125 g zimnej margaryny lub masła
- 3 łyżki wody
- 5 łyżek tapioki
- 2 jaja
- 1 duże jabłko
- 3 łyżki masy krówkowej Bakalland o smaku orzechowym
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki krupczatki
- dowolne pestki i nasiona (np. pestki dyni Bakalland lub słonecznik łuskany Bakalland)
Przygotowanie
Pyszne i nietuzinkowe tartaletki z tapioką to pyszna i szybka przekąska do popołudniowej kawy, kiedy chcemy zaskoczyć naszych gości wyjątkowym deserem.
- Tapiokę zalewamy kubkiem wody i zostawiamy na godzinę.
- Następnie gotujemy ją około 25 minut, aż uzyskamy specyficzny kisiel z kuleczkami, neutralny w smaku.
- Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, a jabłko obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
- Ugotowaną tapiokę łączymy z ubitymi białkami, żółtkami, jabłkami i dodajemy masę kajmakową.
- Foremki do tartaletek smarujemy masłem i wysypujemy mąką krupczatką.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Tartaletki przygotowujemy mieszając na najwyższych obrotach zawartość torebki z ciastem, tłuszczem i 3 łyżkami wody, a następnie wykładamy nim spód i boki tartaletek (ciasta wystarczy na 4 tartaletki o średnicy około 10 cm).
- Wierzch ciasta przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolą lub kulkami do pieczenia. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
- Na podpieczone spoty wykładamy krem, posypujemy ziarnami i pestkami. Wstawiamy do zapieczenia jeszcze na 15 minut.
- Gotowe tartaletki dekorujemy pikiem i podajemy!
Szybkie, kruche tartaletki z dodatkiem ziaren i pestek to przekąska, po której nie będziemy musieli od razu biec na siłownię. Mmm - pycha!