Składniki
Ciasto:- 750 g mąki
- 40 g drożdży świeżych
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 20 g masła
- 300 g jagód
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie lukier
Przygotowanie
Wakacyjna przygoda nie byłaby przygodą, gdybyśmy w plecaku nie mieli jagodzianek. Przyznajcie sami, taka puchata bułeczka z owocami smakuje wyjątkowo.
- Blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Drożdże wraz z cukrami rozpuszczamy w letnim mleku i odstawiamy na około 10 minut.
- Przekładamy do miski wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy aż będzie gładkie i jednolite.
- Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Wyrabiamy ponownie i dzielimy na 12 części.
- Składniki nadzienia łączymy ze sobą - opcjonalnie zostawiając parę jagód do dekoracji.
- Każdą część rozwałkowujemy, na środek nakładamy nadzienie jagodowe.
- Zlepiamy jak pieroga, rolujemy delikatnie w dłoni, tworząc bułeczki.
- Gotowe jagodzianki odkładamy na blachę i odstawiamy jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C (bez termoobiegu).
- Jeśli pozostały nam jagody to parę sztuk wbijamy w wierzch każdej bułeczki.
- Bułeczki smarujemy mlekiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 15-18 minut, do lekkiego zrumienienia.
- Jagodzianki studzimy i prószymy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
- Dekorujemy pikiem.
I jak gotowi na podróż?