fbpx
Biszkoptowo-truskawkowa sonata - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkoptowo-truskawkowa sonata
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 140

Składniki

Ciasto:
  • 4 jaja
  • 105 g mąki tortowej typ 450
  • 125 g cukru
  • szczypta soli
Nadzienie:Dekoracja:
  • krojone świeże truskawki

Przygotowanie

Pieczenie ciast jest jak komponowanie muzyki. Każdy składnik jest instrumentem, które w połączeniu mogą stworzyć najwspanialszą sonatę na świecie.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W misce mieszamy mąkę z solą.
  4. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę.
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy je z żółtkami, całość mieszamy delikatnie.
  6. Do masy dodajemy stopniowo mąkę, cały czas mieszając delikatnie - by białka nie opadły.
  7. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 20-25 minut, po czym studzimy.
  8. Budyń i galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  9. Ostudzony budyń ucieramy z miękkim masłem.
  10. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty.
  11. Na jedną połówkę wykładamy budyń, przykrywamy połówkami truskawek, lekko dociskamy i zalewamy tężejącą galaretką.
  12. Przykrywamy drugą połówką ciasta i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.
  13. Wykańczamy kawałkami truskawek.
  14. Dekorujemy pikiem.

Przepyszna kompozycja, prawda? Smacznego!

Biszkoptowo-truskawkowa sonata

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+