Składniki
Ciasto:- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 4 jaja
- 2 szklanki drobno utartej marchewki
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- szczypta soli
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 120 g cukru
- 200 g śmietanki 30%
- 1 opakowanie kremu irish cream Delecta
- 100 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
Przygotowanie
To ciasto marchewkowe wymaga minimalnego wysiłku. Robi się praktycznie samo - za to jego smak jest zniewalający. Pyszne bez dodatków - łasuchy mogą je dodatkowo udekorować kremem i karmelem. Można je też upiec w formie babeczek (nieco skracając czas pieczenia).
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę.
- Do jaj dodajemy olej, starte marchewki i skórkę z pomarańczy.
- Następnie dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir oraz szczyptę soli.
- Mieszamy całą masę i wlewamy do foremki.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut.
- Wyjmujemy i studzimy ciasto.
- Wystudzone możemy udekorować kremem zrobionym według instrukcji na opakowania i karmelem.
- Dekorujemy ciasto ulubionym pikiem.
Szybkie ciasto, które zawsze się uda - z cynamonowym i imbirowym aromatem zyskuje wyrazisty smak.