fbpx
Torcik orzechowo-kawowy z bloga
Autor: delektujemy
Torcik orzechowo-kawowy z bloga "Poezja-smaku.pl"
Udostępnij:
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:
  • 200 g mąki pszennej (1.5 szklanki)
  • 200 g drobnego cukru (1 i 1/4 szklanki)
  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 3 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kaw
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 80 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland
Nadzienie:
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy
  • łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

W Święta nie może zabraknąć orzechowych smaków, więc przepis na torcik orzechowo-kawowy Natalii z bloga poezja-smaku.pl, który mi wysłała, będzie idealny na świąteczny stół – robi się go bardzo prosto, nie wymaga nasączenia i wybornie smakuje. Krem z serka mascarpone i kawy jest bardzo subtelny i na pewno orzechowym fanom przypadnie do gustu. Oto jak torcik przygotowała Natalia: Miękkie masło miksuję na puszystą masę wraz z cukrem, a następnie kolejno dodaję po jednym jajku cały czas miksując. Do masy dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksuję, a następnie wlewam zaparzoną kawę. Całość mieszam do momentu, aż masa będzie gładka, ale gęsta. Na końcu dorzucam posiekane orzechy i mieszam szpatułką. Tak przygotowane ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę ok. 40-45 minut. Patyczkiem sprawdzam, czy ciasto się upiekło i odstawiam je do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie wystygnie obcinam wierzch (ok. 1 cm) i kroję wzdłuż na dwie części, aby powstały dwa odrębne blaty. Mascarpone miksuję z cukrem pudrem, syropem klonowym i kawą. Torcik przekładam połową kremu, a drugą połowę rozsmarowuję równomiernie na wierzchu. Wierzch ciasta ozdabiam połówkami orzechów włoskich. Natalia - dzięki za przepis i zdjęcia! Chętnie skosztuję.

Torcik orzechowo-kawowy z bloga "Poezja-smaku.pl"

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+