Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
- 3 jaja
- 300 ml mleka
- 100 g margaryny
- 3 gruszki
- garść startych orzechów laskowych Bakalland
- garść posiekanych orzechów brazylijskich Bakalland
- 6 dużych orzechów pekan Bakalland
- 35 g masła
- 45 g brązowego cukru
- 15 g mąki
Przygotowanie
Nic tak nie kojarzy się z zapachem rodzinnego domu jak ciasto drożdżowe. Ten przepis jest dla wszystkich, którzy chcą się poczuć jak w domu u babci.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Grzejemy w garnku mleko z margaryną, aż tłuszcz się całkowicie rozpuści, po czym studzimy do około 40ºC.
- Miksujemy w misce mieszankę do wypieku ciasta drożdżowego, dodając jaja i stopniowo wlewając mleko z margaryną.
- Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
- Gruszki kroimy w grube plastry i układamy na wierzchu ciasta.
- Orzechy starte i zmielone łączymy z mąką i masłem, dodajemy cukier, a następnie w palcach rozcieramy na kruszonkę, którą posypujemy wierzch ciasta.
- Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu) około 50 minut do złocistego koloru kruszonki.
- Ozdabiamy pikiem.
Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje ze szklanką ciepłego mleka.
Asia
06-07-2023
Ocena:
Łatwe do zrobienia i nie zawodzi smakiem:) Polecam