Drożdżowe z gruszkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Nic tak nie kojarzy się z zapachem rodzinnego domu jak ciasto drożdżowe. Ten przepis jest dla wszystkich, którzy chcą się poczuć jak w domu u babci.

  1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Grzejemy w garnku mleko z margaryną, aż tłuszcz się całkowicie rozpuści, po czym studzimy do około 40ºC.
  3. Miksujemy w misce mieszankę do wypieku ciasta drożdżowego, dodając jaja i stopniowo wlewając mleko z margaryną.
  4. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Gruszki kroimy w grube plastry i układamy na wierzchu ciasta.
  6. Orzechy starte i zmielone łączymy z mąką i masłem, dodajemy cukier, a następnie w palcach rozcieramy na kruszonkę, którą posypujemy wierzch ciasta.
  7. Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu) około 50 minut do złocistego koloru kruszonki.
  8. Ozdabiamy pikiem.

Ciasto drożdżowe najlepiej smakuje ze szklanką ciepłego mleka.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy