Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g zimnego masła
- 1 puszka ananasa w zalewie
- 1 słoik wiśni w syropie do deserów
- 4 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie
Znacie osobę, która nie lubi kruchego ciasta? No właśnie! A co powiecie na nieco inny pomysł na wykorzystanie kruchego ciasta, w sam raz na chłodne jesienne dni?
- Przygotowujemy 6 ceramicznych foremek do zapiekania, a piekarnik nagrzewamy do 190°C (bez termoobiegu).
- Miksujemy mieszankę do kruchego ciasta z jajkiem i masłem.
- Ciasto dzielimy na 8 części, wyklejamy 6 foremek i wstawiamy wraz z pozostałym ciastem do lodówki na 30 minut.
- Po wyjęciu z lodówki wykładamy na ciasto wiśnie w zalewie, a na wierzchu każdej foremki układamy plasterek ananasa.
- Pozostałe ciasto przecieramy na tarce z dużymi oczkami i posypujemy brzegi wokół plasterków ananasa.
- Foremki z crumble wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut, a w połowie czasu pieczenia posypujemy wierzch brązowym cukrem.
- Lekko ciepłe crumble ozdabiamy pikiem.
Przyznacie, że nie ma nic lepszego na słodkie rozgrzanie od kruchych crumble z ananasem.