Tarta z mandarynkami i kurczakiem
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 pojedynczy filet z piersi z kurczaka
- 2 żółtka
- 2 mandarynki bez pestek
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- pół łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku
- 2 suszone papryczki chilli
- mała puszka kukurydzy
- mała czerwona cebula
- pół łyżeczki curry
- szczypta kurkumy
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- natka pietruszki
Przygotowanie
Słodko-ostre połączenie mandarynek i kurczaka to wariacja, którą trzeba wypróbować! To energetyczne danie na stałe zagości w niejednej kuchni.
- Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C bez termoobiegu.
- Ciastem wykładamy formę i pieczemy 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Śmietanę mieszamy z curry, żółtkami oraz pieprzem i solą.
- Przygotowaną masę wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy przez 10 minut.
- Filet z kurczaka kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek na patelni.
- Pod koniec smażenia dodajemy ostrą, czerwoną paprykę w proszku i rozgniecione w moździerzu suszone papryczki chilli, a dla koloru odrobinę curry i kurkumy.
- Do składników dodajemy podsmażoną cebulę, kukurydzę oraz mandarynki.
- Na podpieczone nadzienie wykładamy przygotowane składniki i zapiekamy przez kolejne 20 minut.
- Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
- Gotowe kawałki tarty dekorujemy pikiem.
Rozgrzewające i kolorowe połączenie na pewno zasmakuje nie tylko fanom kuchni dalekowschodniej!