fbpx
Tarta z kasztanami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z kasztanami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)
Nadzienie:

Przygotowanie

Koniec listopada to doskonały moment na spacer po straganach z pysznościami. Zapach pieczonych w węglowych piecykach kasztanów to znak, że jesień zagościła na dobre. A co powiecie na przeniesienie tego zapachu do kuchni?

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu).
  2. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego wyrabiamy w głębokiej misce, dodając jajko i masło.
  3. Dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką.
  5. Wykładamy ciastem dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem.
  6. Podpiekamy w piekarniku około 10-15 minut, po czym wyjmujemy i pozostawiam do wystudzenia.
  7. Mieszamy puree kasztanowe z rumem, mlekiem, żółtkiem, cukrem waniliowym.
  8. Gładki krem wykładamy na podpieczony spód i pieczemy 20 minut w temperaturze 190ºC.
  9. Przygotowujemy syrop gotując wodę z cukrem, do uzyskania złotego koloru.
  10. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z migdałami, po czym wykładamy na podpieczoną masę kasztanową.
  11. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem, a następnie mieszamy masę z serem mascarpone.
  12. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą serową.
  13. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy do temperatury pokojowej i mieszamy z masą.
  14. Całość wykładamy na wystudzoną tartę, prószymy cynamonem i wsadzamy do lodówki na 3 godziny, do stężenia.
  15. Gotową tartę ozdabiamy pikiem.

Przyznajcie, ślinka cieknie na sam widok.

Tarta z kasztanami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+