PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Monoporcje z kajmakiem i orzechami laskowymi - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Monoporcje z kajmakiem i orzechami laskowymi
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 6-7
czas przygotowania: 30 min.

Składniki

  • 150 g białej czekolady
  • 14 g żelatyny Delecta  
  • 600 g śmietanki 30%
  • 300 g kajmaku Delecta  
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki oleju
  • 30 g drobno posiekanych orzechów laskowych
  • Kilka herbatników kakaowych

Przygotowanie

KROK 1: Żelatynę zalać 2 - 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia. 

KROK 2: Połowę Śmietanki podgrzać ale nie gotować - dodać czekoladę oraz żelatynę, po kilku minutach zblendować - wystudzić. Drugą część śmietanki krótko ubić (nadal powinna być płynna) i nie przerywając miksowania wlać ganache z białej czekolady. 

KROK 3: Na dno form lub słoiczków wlać mus śmietankowy i wstawić do lodówki. Kiedy mus stężeje, wyłożyć na środek kajmak Delecta i ponownie wylać mus, zostawiając nieco wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. Wyłożyć herbatniki i wstawić formę do zamrażarki na minimum 5 - 6 godzin. 

KROK 4: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę - połączyć z olejem, wystudzić. Jeśli czekolada jest gęsta, to dolać jeszcze oleju - powinna być półpłynna. Dodać orzeszki i połączyć z czekoladą. Monoporcje wyłożyć na kratkę (pod spód podłożyć naczynie). Czekoladę wylać na monoporcje, a kiedy czekolada zastygnie - przełożyć na talerz lub bankietówki. 

Monoporcje z kajmakiem i orzechami laskowymi - Delektujemy.pl

Monoporcje z kajmakiem i orzechami laskowymi

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+