PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Monoporcje z kajmakiem i orzechami laskowymi - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 6-7
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

  • 150 g białej czekolady
  • 14 g żelatyny Delecta  
  • 600 g śmietanki 30%
  • 300 g kajmaku Delecta  
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 4 łyżki oleju
  • 30 g drobno posiekanych orzechów laskowych
  • Kilka herbatników kakaowych

Przygotowanie

KROK 1: Żelatynę zalać 2 - 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia. 

KROK 2: Połowę Śmietanki podgrzać ale nie gotować - dodać czekoladę oraz żelatynę, po kilku minutach zblendować - wystudzić. Drugą część śmietanki krótko ubić (nadal powinna być płynna) i nie przerywając miksowania wlać ganache z białej czekolady. 

KROK 3: Na dno form lub słoiczków wlać mus śmietankowy i wstawić do lodówki. Kiedy mus stężeje, wyłożyć na środek kajmak Delecta i ponownie wylać mus, zostawiając nieco wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. Wyłożyć herbatniki i wstawić formę do zamrażarki na minimum 5 - 6 godzin. 

KROK 4: W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę - połączyć z olejem, wystudzić. Jeśli czekolada jest gęsta, to dolać jeszcze oleju - powinna być półpłynna. Dodać orzeszki i połączyć z czekoladą. Monoporcje wyłożyć na kratkę (pod spód podłożyć naczynie). Czekoladę wylać na monoporcje, a kiedy czekolada zastygnie - przełożyć na talerz lub bankietówki. 

Monoporcje z kajmakiem i orzechami laskowymi - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy