PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Ciasto Opera - francuski klasyk
Składniki
Biszkopt migdałowy:
- 3 jajka
- 3 białka
- 50 g cukru
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Delecta
- 75 g mąki migdałowej
- 3 łyżki mąki tortowej
- 20 g roztopionego masła
Krem kawowy:
- 50 ml espresso
- 130 ml śmietanki 30%
- 4 żółtka
- 180 g miękkiego masła
- 80 g cukru
Ganache czekoladowy:
- 120 g mlecznej czekolady
- 80 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła
- 80 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30%
Syrop kawowy:
- 200 ml mocnej kawy
- 3 łyżeczki cukru
Przygotowanie
PRZEPIS NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 20 CM
KROK 1: Biszkopty migdałowe: całe jajka ubić z cukrami na jasny krem. Mąki połączyć i dodać w kilku partiach do masy jajecznej - delikatnie wymieszać / zmiksować. Wlać roztopione masło - wymieszać. Na końcu połączyć z ubitą pianą z białek. Masę przelać do 3 tortownic o wymiarach 20 cm, wyłożonych papierem do pieczenia (sam spód). Można je też piec osobno w jednej tortownicy.
KROK 2: Syrop kawowy: espresso zagotować z cukrem. Gotować kilka minut aż cześć wody odparuje - wystudzić.
KROK 3: Krem kawowy: żółtka wymieszać z cukrem. W garnku zagotować śmietankę z kawą i wlać do żółtek z cukrem, następnie przelać ponownie do garnka i gotować na małym ogniu do zgęstnienia - wystudzić. Masło zmiksować na puch - wlać masę kawową, połączyć.
KROK 4: Ganache: śmietankę podgrzać. Dodać posiekane czekolady i masło - mieszać do rozpuszczenia, wystudzić.
KROK 5: Składanie: pierwszy biszkopt nasączyć syropem kawowym. Wyłożyć połowę kremu kawowego, na to położyć kolejny nasączony biszkopt, następnie połowę ganache'u, ostatni nasączony biszkopt i resztę kremu kawowego. Całość schłodzić w rancie i po około 2 godzinach wyłożyć na wierzch i boki resztę ganache'u. Posypać boki płatkami migdałowymi.
