Składniki
Ciasto:- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 200 g masła
- 3 łyżki miodu
- 2 jaja
- szczypta soli
- 8 łyżek kaszy manny
- 750 ml mleka
- 100 g miodu
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g powideł śliwkowych
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
- 1 opakowanie orzechów włoskich Bakalland
Przygotowanie
Miodowiec to dobra propozycja na Boże Narodzenie, odmiana od pierników i makowców. Będzie pysznie!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Mąkę mieszamy z cukrem, solą i sodą. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy z mąką, aż powstaną grudki.
- Następnie dodajemy jaja i miód, po czym szybko zagniatamy, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto.
- Ciasto dzielimy na 4 równe kawałki, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Blachę o wymiarach 23 cm na 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i mocno zarysowujemy brzegi dna.
- Wyjmujemy papier, po czym układamy na nim jeden kawałek schłodzonego ciasta.
- Następnie posypujemy lekko mąką i rozwałkowujemy na kształt dna blachy.
- Przekładamy ciasto wraz z papierem do formy, wyrównujemy brzegi i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 13-15 minut (ciasto powinno być złote).
- Czynność powtarzamy z kolejnymi kawałkami schłodzonego ciasta.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę.
- W garnku gotujemy przez około 6 minut mleko, dodając miód i kaszę.
- Cały czas mieszając rózgą doprowadzamy do zagotowania. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć – powinna mieć konsystencję budyniu.
- Po zagotowaniu zdejmujemy masę z ognia i studzimy.
- Do wcześniej przygotowanego masła dodajemy porcjami kaszę cały czas miksując, tak aby masa była jednolita.
- Na sam koniec dodajemy ekstrakt waniliowy do smaku.
- Ciasto łączymy warstwami. Na pierwszy blat wykładamy 1/3 powideł i kremu, który przykrywamy kolejnym blatem. Czynność powtarzamy do wykorzystania ostatniego blatu.
- Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy siekanymi prażonymi orzechami włoskimi.
- Ciasto przekładamy do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień.
- Przed podaniem dekorujemy ciasto ulubionym pikiem.
Słodkie ciasto idealnie zgra się z mocną kawą przygotowaną dla świątecznych gości. Tak pysznego ciasta nie będzie miał nikt!