Muffinki z wiśniowym lukrem

45 min12 porcjiŁatwy

Składniki

Muffiny:

Lukier:

  • 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 100 g cukru pudru
  • wiśnie do dekoracji
Pobierz piki

Jak przygotować muffinki z wiśniowym lukrem?

Muffinki z wiśniowy lukrem rozpieszczą każde podniebienie, a są banalne do przygotowania!

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Drylujemy wiśnie i przekładamy do garnka. Gotujmy, aż puszczą nieco soku.
  3. Odcedzamy wiśnie. Sok zostawiamy do lukru.
  4. Łączymy w gładką konsystencję mieszankę do domowego wypieku babeczek z jajami, mlekiem i olejem.
  5. Rozkładamy ciasto do foremek. Do każdej babeczki dodajemy 1-2 wiśnie i lekko dociskamy.
  6. Pieczemy muffiny 17-22 minuty.
  7. Do miski wsypujemy cukier puder. Dodajemy stopniowo sok z wiśni i miksujemy do uzyskania lukru.
  8. Gotowe muffinki polewamy lukrem i dekorujemy wiśniami.
  9. Wbijamy ulubione piki do każdej z muffinek.

Sami zobaczycie: zlizywanie lukru to nie tylko cecha najmłodszych!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...