Muffinki z wiśniowym lukrem

1 h 12 porcjiŁatwy

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru cytrynowego Delecta
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • ¾ szklanki słodkiej śmietany 12%
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • 100 g cukru pudru
  • wiśnie lub czereśnie do dekoracji
Pobierz piki

Wstęp

Jak to jest, że dzieci nie mają problemu z wyrażaniem emocji a dorosłym czasem słowo „przepraszam” trudno przechodzi przez usta? Kluczem do rozwiązani tej zagadki jest szczerość i… słodycz!

Jak przygotować muffinki z wiśniowym lukrem?

Wiśnie dryluję (zostawiając kilka ładniejszych z ogonkiem do dekoracji) i przekładam do garnka, a następnie gotuję chwilę do momentu, aż puszczą nieco soku. Po kilkunastu minutach odstawiam je i odcedzam. Sok zostawiam do lukru.

Zabieram się za muffinki – przygotowuję formę do pieczenia wyłożoną papilotkami oraz rozgrzewam piekarnik do 175 stopni.

Przygotowuję dwie miski – w jednej umieszczam wszystkie suche składniki i mieszam, a w drugiej – mokre składniki: śmietanę, olej i jajka. Mokre składniki dodaję do suchych i łączę wszystko razem łyżką. Ciasto przekładam do foremek, do każdej wkładam dodatkowo wiśnię lub dwie i dociskam je do dna. Całość wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę ok. 30-40 minut.

Pora na lukier – do cukru pudru dodaję stopniowo sok z wiśni (zaczynając od 2 łyżek) i miksuję w dzieży miksera na średnich obrotach, regulując konsystencję lukru według uznania. Lukrem polewam upieczone muffinki, a wierzch dekoruję świeżymi wiśniami.