fbpx
Autor: delektujemy
Ciasto delicja z wiśniami Copy
Udostępnij:

Składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 8 pełnych łyżek mąki

Galaretka wiśniowa:

Krem straciatella:

  • 750 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 150 g posiekanej deserowej czekolady
  • 3-4 łyżki cukru pudru ( wg. uznania)

Dodatkowo:

Przygotowanie

Składniki  i sposób przygotowania na formę: 28x 28 cm

KROK 1: Całe jajka ubij z cukrem na gęsty krem. Zmniejsz obroty miksera do minimum i dodawaj stopniowo mąkę. Możesz też jajka połączyć z mąką ręcznie za pomocą rózgi kuchennej. Masę biszkoptową przełóż do formy wyłożonej pergaminem i piecz ok. 35 minut w 170 stopniach bez termoobiegu (do suchego patyczka).

KROK 2: Wiśnie odsącz na sicie, włóż owoce do lodówki lub zamrażarki (przyspieszy to tężenie galaretki). Zagotuj 250 ml zalewy i 500 ml wody. Zdejmij garnek z palnika i rozpuść w gorącej zalewie galaretki, wystudź. Wiśnie dodaj do galaretki.

KROK 3: Biszkopt przekrój, włóż do rantu / formy. Wylej na biszkopt tężejącą (ważne!) galaretkę i wstaw do lodówki.

KROK 4: W gorącej wodzie rozpuść galaretki, wystudź.

KROK 5: Mascarpone, śmietankę i cukier ubij na sztywno . Połącz z czekoladą. Połowę kremu wyłóż na galaretkę wiśniową, na krem nałóż biszkopt, a następnie resztę kremu, wyrównaj. Ciasto jest dosyć wysokie dlatego za pomocą foli fantowej lub kartoników zabezpiecz brzegi, by można było jeszcze wylać galaretkę.

KROK 6: Na kremie ułóż biszkoptowe ciastka z galaretką (czekoladą do góry). Na górę wylej tężejącą galaretkę. Ciasto wstaw do lodówki.

Ciasto delicja z wiśniami Copy - Delektujemy.pl

Ciasto delicja z wiśniami Copy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+