fbpx
Ciasto marchewkowe Kasi - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto marchewkowe Kasi
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 2 szklanki drobno utartej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Dekoracja (opcjonalnie):
  • 120 g cukru
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 opakowanie kremu irish cream Delecta
  • 100 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

To ciasto marchewkowe wymaga minimalnego wysiłku. Robi się praktycznie samo - za to jego smak jest zniewalający. Pyszne bez dodatków - łasuchy mogą je dodatkowo udekorować kremem i karmelem. Można je też upiec w formie babeczek (nieco skracając czas pieczenia).

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  3. Do jaj dodajemy olej, starte marchewki i skórkę z pomarańczy.
  4. Następnie dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir oraz szczyptę soli.
  5. Mieszamy całą masę i wlewamy do foremki.
  6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut.
  7. Wyjmujemy i studzimy ciasto.
  8. Wystudzone możemy udekorować kremem zrobionym według instrukcji na opakowania i karmelem.
  9. Dekorujemy ciasto ulubionym pikiem.

Szybkie ciasto, które zawsze się uda - z cynamonowym i imbirowym aromatem zyskuje wyrazisty smak.

Ciasto marchewkowe Kasi

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+