Sk艂adniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g margaryny lub mas艂a
- 1 gar艣膰 p艂atk贸w owsianych
- 1-2 艂y偶ki m膮ki pszennej do podsypania
- 12-14 moreli
- 50 ml bia艂ego rumu
- 2 艂y偶ki go藕dzik贸w
- 2 偶贸艂tka
- 200 ml 艣mietany krem贸wki
Przygotowanie
Po艂膮czenie moreli z przyprawami ci臋偶ko zignorowa膰, dlatego zapraszamy na tart臋 z morelami z nut膮 rumu i go藕dzik贸w.
- Morele myjemy i osuszamy papierowym r臋cznikiem, a nast臋pnie kroimy na po艂贸wki i wyci膮gamy pestki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury聽190掳C (bez termoobiegu).
- Mieszamy zawarto艣膰 mieszanki do wypieku kruchego ciasta, jajko, p艂atki owsiane i margaryn臋.
- Ciasto rozwa艂kowujemy na grubo艣膰 ok. 5 mm - podsypuj膮c m膮k膮.
- Ciastem wyklejamy sp贸d i boki posmarowanej t艂uszczem formy do tarty (o 艣rednicy 28 cm).
- Pieczemy przez 10 minut.
- Na lekko podpieczonym cie艣cie uk艂adamy po艂贸wki moreli, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kolejne 10 minut.
- Po upieczeniu wyci膮gamy do ostudzenia.
- G艂贸wki go藕dzik贸w rozkruszamy.
- 艢mietan臋 krem贸wk臋 mieszamy z 偶贸艂tkami, go藕dzikami i dodajemy rum.
- Na podpieczony, kruchy sp贸d z morelami wylewamy krem i ca艂o艣膰 wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
- Kawa艂ki tarty dekorujemy pikiem.
Po tym cie艣cie nie b臋dziecie w stanie obok moreli przej艣膰 oboj臋tnie, bez zakupu kolejnej porcji.