Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 1 jajo
- 100 g margaryny lub masła
- 1 garść płatków owsianych
- 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
- 12-14 moreli
- 50 ml białego rumu
- 2 łyżki goździków
- 2 żółtka
- 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie
Połączenie moreli z przyprawami ciężko zignorować, dlatego zapraszamy na tartę z morelami z nutą rumu i goździków.
- Morele myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy na połówki i wyciągamy pestki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Mieszamy zawartość mieszanki do wypieku kruchego ciasta, jajko, płatki owsiane i margarynę.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm - podsypując mąką.
- Ciastem wyklejamy spód i boki posmarowanej tłuszczem formy do tarty (o średnicy 28 cm).
- Pieczemy przez 10 minut.
- Na lekko podpieczonym cieście układamy połówki moreli, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kolejne 10 minut.
- Po upieczeniu wyciągamy do ostudzenia.
- Główki goździków rozkruszamy.
- Śmietanę kremówkę mieszamy z żółtkami, goździkami i dodajemy rum.
- Na podpieczony, kruchy spód z morelami wylewamy krem i całość wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
- Kawałki tarty dekorujemy pikiem.
Po tym cieście nie będziecie w stanie obok moreli przejść obojętnie, bez zakupu kolejnej porcji.