Tarta z morelami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z morelami
Udost臋pnij:
Trudno艣膰: 1 / 3
ilo艣膰 porcji: 12
czas przygotowania: 60 min.

Sk艂adniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g margaryny lub mas艂a
  • 1 gar艣膰 p艂atk贸w owsianych
  • 1-2 艂y偶ki m膮ki pszennej do podsypania
Nadzienie:
  • 12-14 moreli
  • 50 ml bia艂ego rumu
  • 2 艂y偶ki go藕dzik贸w
  • 2 偶贸艂tka
  • 200 ml 艣mietany krem贸wki

Przygotowanie

Po艂膮czenie moreli z przyprawami ci臋偶ko zignorowa膰, dlatego zapraszamy na tart臋 z morelami z nut膮 rumu i go藕dzik贸w.

  1. Morele myjemy i osuszamy papierowym r臋cznikiem, a nast臋pnie kroimy na po艂贸wki i wyci膮gamy pestki.
  2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury聽190掳C (bez termoobiegu).
  3. Mieszamy zawarto艣膰 mieszanki do wypieku kruchego ciasta, jajko, p艂atki owsiane i margaryn臋.
  4. Ciasto rozwa艂kowujemy na grubo艣膰 ok. 5 mm - podsypuj膮c m膮k膮.
  5. Ciastem wyklejamy sp贸d i boki posmarowanej t艂uszczem formy do tarty (o 艣rednicy 28 cm).
  6. Pieczemy przez 10 minut.
  7. Na lekko podpieczonym cie艣cie uk艂adamy po艂贸wki moreli, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kolejne 10 minut.
  8. Po upieczeniu wyci膮gamy do ostudzenia.
  9. G艂贸wki go藕dzik贸w rozkruszamy.
  10. 艢mietan臋 krem贸wk臋 mieszamy z 偶贸艂tkami, go藕dzikami i dodajemy rum.
  11. Na podpieczony, kruchy sp贸d z morelami wylewamy krem i ca艂o艣膰 wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
  12. Kawa艂ki tarty dekorujemy pikiem.

Po tym cie艣cie nie b臋dziecie w stanie obok moreli przej艣膰 oboj臋tnie, bez zakupu kolejnej porcji.

Tarta z morelami

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz wi臋cej
s艂odkich przepis贸w?

Zapisz si臋 na
nasz newsletter.
WYSY艁AM...

Dzi臋kujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wys艂ana wiadomo艣膰 z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz

+