fbpx
Koktajl agrestowy na mleku z orzechów brazylijskich - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Koktajl agrestowy na mleku z orzechów brazylijskich
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 30

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

Koktajl z domowego mleka z orzechów brazylijskich możemy zabrać ze sobą do pracy lub na piknik. Doda energii i będzie świetną przekąską!

  1. Orzechy zalewamy szklanką wody i zostawiamy na około 5-6 godzin.
  2. Po tym czasie miksujemy je blenderem i przecedzamy mleko przez sitko lub odciskamy przez gazę.
  3. Mleko odstawiamy, a do powstałej na sitku papki dolewamy kolejną szklankę wody i ponownie miksujemy oraz przecedzamy.
  4. Czynność powtarzamy z 3 szklankami wody, aż uzyskamy pożądaną ilość mleka. Resztki orzechów usuwamy.
  5. Agrest myjemy i odcinamy końcówki. Na patelni rozgrzewamy cukier i topimy na karmel. Następnie wrzucamy agrest i karmelizujemy go przez 2-3 minuty.
  6. Skarmelizowany agrest miksujemy blenderem z mlekiem z orzechów, a z karmelu za pomocą widelca robimy igiełki.
  7. Koktajl schładzamy przed podaniem lub rozlewamy do szklanek schłodzonych w zamrażalniku.
  8. Do dekoracji koktajlu wykorzystujemy karmelowe igiełki.

Kwaśny agrest złagodzi swój smak, jeśli zostanie skarmelizowany. Będzie pysznie!

Koktajl agrestowy na mleku z orzechów brazylijskich

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+