fbpx
Ptysie kawowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ptysie kawowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 4 gruszki
  • 1 litr soku porzeczkowego
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie

Klasyczne ptysie z dodatkiem kremu kawowego są prostsze niż myślisz! Sprawdzą się jako szybki deser, gdy akurat za kilka godzin zapowiedzieli się goście.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220ºC (bez termoobiegu).
  2. Przygotowujemy ciasto na karpatkę korzystając z przepisu na opakowaniu. Zamieniamy jedynie wodę na napar z kawy zbożowej.
  3. W nagrzanym piekarniku pieczemy ciasto (na płaskiej blaszce z wyposażenia piekarnika) przez 25−30 minut.
  4. Po upieczeniu, za pomocą obręczy wycinamy kółka - po 2 na jedno ciastko.
  5. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na połówki. Gotujemy przez około 20 minut na małym ogniu w soku z czarnej porzeczki. Całość odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  6. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 1/3 mleka, a resztę zagotowujemy.
  7. Do gotującego się mleka wlewamy krem, mieszamy i studzimy. Chłodny krem miksujemy, dodając do niego 4 łyżki masła.
  8. Upieczone ptysie nadziewamy kremem i przekładamy gruszkami.
  9. Ptysie dekorujemy cukrem pudrem i ulubionym pikiem.

Gruszki w soku porzeczkowym i krem budyniowy to zespół, który wygrywa nagrodę w kategorii najlepsze nadzienie ptysiowe! Polecamy!

Ptysie kawowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+