fbpx
Pralinki zbożowe z tahini i masłem orzechowym - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Pralinki zbożowe z tahini i masłem orzechowym
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 3-4 łyżki płatków lub otrąb owsianych (można użyć innych płatków w tej samej ilości np. orkiszowych; razowych itp.)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka pasty tahini
  • filiżanka sezamu Bakalland

Przygotowanie

Pralinki zbożowe to zdrowe i smaczne słodycze, które możemy jeść nawet na diecie.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy zawartość torebki z mieszanką do wypieku domowego ciasta do głębokiej miski, dodajemy jajo i tłuszcz.
  3. Miksujemy składniki przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  4. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Przygotowane, surowe ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm, podsypując mąką.
  6. Wykładamy ciasto na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, aż do zarumienienia ciasta. Po upieczeniu nie wyłączamy piekarnika.
  7. Upieczone ciasto kruszymy na drobne kawałki w moździerzu lub w mikserze za pomocą płaskiego mieszadła, nadając mu strukturę kaszy.
  8. Do pokruszonego ciasta dodajemy płatki owsiane lub otręby, a następnie masło orzechowe i tahinę. Mieszamy całość na średnich obrotach.
  9. Z gotowej masy formujemy kulki o średnicy około 1,5 cm, obtaczamy je w sezamie.
  10. Gotowe kulki układamy ponownie na blaszce do pieczenia i ponownie wstawiamy na 7 minut do gorącego piekarnika.
  11. Podajemy udekorowane okolicznościowym pikiem.

Ta zdrowa przekąska dzięki paście tahini i dodatkowi masła orzechowego smakuje znakomicie i daje zastrzyk energii - sprawdzi się jako deser do pracy lub szkoły.

Pralinki zbożowe z tahini i masłem orzechowym

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+