fbpx
Jabłka w cieście - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Jabłka w cieście
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 30

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta solis
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią Delecta
  • 4 duże jabłka
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier z wanilią i sól. W innym naczyniu rozbij jajko, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Połącz obie mieszanki, mieszając do uzyskania gładkiego ciasta. Odstaw na 15 minut.

KROK 2: Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój je w plastry o grubości około 1 cm. Skrop je sokiem z cytryny, posyp cukrem i cynamonem.

KROK 3: Na patelni rozgrzej olej. Każdy plaster jabłka maczaj w cieście, aby dokładnie pokryło całą powierzchnię.

KROK 4: Smaż jabłka w cieście na złoty kolor z obu stron, na średnim ogniu, aby ciasto dobrze się upiekło, a jabłka zmiękły.

KROK 5: Usmażone jabłka odsącz na ręczniku papierowym, a następnie posyp cukrem pudrem.

Jabłka w cieście

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+