
Nasza pasja to… Karpatka
Sekcja sponsorowana przez markę
Nic tak nie przywodzi na myśl świąt Bożego Narodzenia jak rozchodzący się po domu zapach korzennych przypraw. Uwielbiam dni, kiedy bez pośpiechu, razem z rodziną mogę przygotować słodkie pierniczki. Zbieramy się razem w kuchni, pieczemy, a następnie ozdabiamy pierniczkowe choinki, bałwanki, gwiazdki, bombki czy płatki śniegu. Część wypieków wieszamy na choince, a nieco więcej trafia do pięknych opakowań, które wręczam przyjaciołom w prezencie. Nie da się ukryć, że zdecydowaną większość kruchych, korzennych ciasteczek znika w niewyjaśnionych okolicznościach już w trakcie dekorowania. U Was też tak się dzieje?
Dzielę się z Wami pomysłami i wskazówkami, które sprawią, że tak, jak ja pokochacie słodkie przygotowania do świąt. Pamiętajcie, że wypieki przygotowanie ot tak… prosto z serca smakują najbardziej.
Przepisy


Sernik piernikowy

Piernik z marchwi

Piernik z karmelizowanymi gruszkami i migdałami

Piernik z dynią

Piernik bakaliowy przekładany białym kremem czekoladowym

Piernikowa babka przekładana alkoholowymi śliwkami i polewą karmelową

Piernikowe pączki

Pierniczkowe babeczki – kwiatuszki z kremem makowo-orzechowym

Pierniczki z czekoladową pierzynką

Pierniczkowe pałeczki w kolorowych posypkach

Pierniczki retro ozdabiane denkami szklanek

Mini-torciki piernikowe z żurawiną

Deser pierniczkowy z bitą śmietaną

Pierniczki guziczki Św. Mikołaja

Piernikowa kostka w polewie czekoladowej

Kolorowe pierniczki na choinkę

Pierniczki udekorowane bakaliami

Pierniczki nadziewane powidłami
