Nasza pasja to… Karpatka

Sekcja sponsorowana przez markę Delecta

Wiedzieliście, że historia dodawania marchewek do ciasta sięga aż średniowiecza? Obecnie wariacji na temat ciasta marchewkowego jest tyle, ilu cukierników na świecie. Cudownie miękkie i wilgotne w środku, z chrupiącym wierzchem urzeka swoim charakterystycznym pomarańczowym kolorem i niepowtarzalnym aromatem.

Ciasto marchewkowe należy do tych wypieków, które piekę bez okazji ot tak… prosto z serca. Po pierwsze jest pyszne, po drugie nie wymaga dużego nakładu pracy, a po trzecie zawsze się udaje. Z dodatkiem korzennych przypraw doskonale wpisuje się w obecną porę roku. Równie dobrze smakuje z odrobiną skórki cytrynowej i pomarańczowej przełożone kremem śmietanowym z nutą wanilii.

Zachęcam Was do podejmowania prób urozmaicenia klasycznej receptury. Jestem pewna, że ten wypiek rozpieści Wasze podniebienia.