Zeberka jaglana w słoiczku

1 h 6 porcjiŁatwy

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

Pobierz piki

Wstęp

Trochę mnie już znacie i wiecie, że przepadam za warstwowymi deserami. Ze smakowaniem kolejnych warstw jest trochę jak z odkrywaniem własnych emocji – zawsze mnie zaskakuje, jak jedna może płynnie przejść w drugą! Dlatego to najlepszy sposób na pocieszenie smutasa…słodki pretekst, by zamienić ustaw w podkówkę w przepiękny uśmiech.

Jak przygotować zeberkę jaglaną w słoiczku?

Zaczynam od przygotowania dwóch jaglanych kremów budyniowych – czekoladowego i waniliowego w dwóch osobnych naczyniach, zmniejszając w każdym ilość mleka do 375 ml. Gotowe naczynia z budyniem przykrywam folią spożywczą i dostawiam do wystudzenia. Następnie z budyniu przygotowuję krem – do każdego z budyniów dodaję po 75 g masła i miksuję na średnich obrotach przez kilka minut.

Oba kremy układam nieregularnymi warstwami w słoiczku i każdą z nich przesypuję wiórkami kokosowymi. Dla ozdoby układam na wierzchu połamane na połówki orzechy pecan oraz suszone owoce: figi i mango.