Wiosenna galaretka ziołowo­-pomarańczowa

1 h 4 porcjeŁatwy

Dzisiejsza propozycja deseru łączy zimowe owoce cytrusowe i nutę świeżych ziół, które zwiastują wiosnę. Kto jeszcze nie miał okazji wypróbować deserów z nutą ziołową - zapraszam!

Składniki

Jak przygotować Wiosenna galaretka ziołowo­-pomarańczowa?

Melisę i bazylię drobno siekam lub blenduję. Galaretkę deserową rozpuszczam w 375 ml wody i dodaję do niej posiekane zioła. Tak przygotowany płyn przelewam do miseczek i odkładam do stężenia do lodówki na 1 godzinę.
Agar rozpuszczam w 50 ml ciepłej wody, dolewam do soku i mieszam. Sok wylewam na wierzch stężałych galaretek.
Gdy pomarańczowa warstwa zastygnie na galaretce – wierzch dekoruję płatkami czekoladowymi i podaję.