Torciki pistacjowo-waniliowe

1 h 8 porcji

Przepis na torciki z pistacjami zainspirowany ciastkami, które wypatrzyłam przez witrynę uroczej cukierni. Kto się skusi?

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Wstęp

Kiedy pogoda za oknem nie sprzyja spacerom, na wyjazdowy weekend wybieram miasta, których jeszcze nie znam. Spacerując po uliczkach chętnie zaglądam przez witryny do wnętrz sklepów i cukierni. Podczas jednego z takich wypadów wpadły mi w oko wyjątkowo urocze ciastka z kremem i domową konfiturą, przygotowaną przez właścicielkę cukierenki. Skusiłam się i zabrałam kilka do domu na spróbowanie. Dziś chcę się podzielić z Wami moją wersją ciastek z kremem, w formie torcików z pistacjami.

Jak przygotować Torciki pistacjowo-waniliowe?

Wykonanie torcików zaczynam od przygotowania ciasta jogurtowego według instrukcji zawartej na opakowaniu. Upieczone ciasto studzę, a następnie za pomocą obręczy cukierniczej wycinam okrągłe blaty o średnicy ok. 8 cm i przekrawam w poziomie na dwie części.

Zawartość opakowania z kremem waniliowym* mieszam z mlekiem i miksuję przez kilka minut na najwyższych obrotach. Następnie połowę kremu odkładam do osobnej miski, rozdrabniam w moździerzu pistacje i mieszam z odłożoną częścią kremu.

Kremem bez pistacji przekładam mini biszkopciki, a następnie kremem z pistacjami wykańczam ciasta na zewnątrz i na wierzchu. Wierzch gotowych ciastek dekoruję kuleczkami zbożowymi i pistacjami.

 

 

*jako alternatywę dla kremu waniliowego proponuję wykorzystać krem karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...

Dodaj komentarz

Powiadom o
avatar
wpDiscuz