Torciki mascarpone ze złotymi owocami

1 h 4 porcjeŁatwy

Sposób na kreatywne podanie deseru? Jadalna miseczka, a w środku torcik z remem mascarpone i musem ze złotych owoców.

Składniki

  • 1 opakowanie Złotych Owoców Bakalland
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 250 g mascarpone
  • 2 średnie jaja
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z połówki cytryny
  • mięta do dekoracji

Przygotowanie

Białka oddzielam od żółtek. Ubijam sztywną pianę z białek. W oddzielnej miseczce ucieram żółtka z cukrem, a następnie dodaję do nich partiami serek mascarpone, na koniec pianę z białek i delikatnie mieszam łyżką.

Złote owoce zalewam wodą z dodatkiem soku z cytryny i gotuję na wolnym ogniu przez 15 minut do momentu, aż sok odparuje, po czym blenduję na gładki mus. 5 biszkoptów rozdrabniam widelcem na okruszki. Na talerzyku kładę metalową obręcz i wysypuję okruszkami biszkoptów. Na warstwę biszkoptów nakładam łyżkę kremu, a następnie dookoła układam biszkopty, by powstała „czarka”. Powstałą miseczkę wypełniam kremem oraz musem ze złotych owoców.

W zależności od wielkości obręczy uzyskuję 2-3 torciki. Są bardzo sycące więc można je dzielić na dwie osoby.