1h 4 porcje Łatwy
Torciki mascarpone ze złotymi owocami

Torciki mascarpone ze złotymi owocami

Składniki

  • 1 opakowanie Złotych Owoców Bakalland
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 250 g mascarpone
  • 2 średnie jaja
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z połówki cytryny
  • mięta do dekoracji

Jak przygotować torciki mascarpone ze złotymi owocami?

Podobno je się nie tylko ustami, ale również…oczami! A ten deser cieszy zarówno ciało jak i duszę.

  1. Białka oddzielamy od żółtek.
  2. Ubijamy sztywną pianę z białek.
  3. W oddzielnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem.
  4. Dodajemy do nich partiami serek mascarpone, pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
  5. Złote owoce zalewamy wodą z dodatkiem soku z cytryny.
  6. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut do momentu, aż sok odparuje.
  7. Blendujemy na gładki mus.
  8. 5 biszkoptów rozdrabniamy widelcem na okruszki.
  9. Na talerzyku kładziemy metalową obręcz i wysypujemy okruszkami biszkoptów.
  10. Na warstwę biszkoptów nakładamy łyżkę kremu.
  11. Dookoła układamy biszkopty, by powstała „czarka”.
  12. Powstałą miseczkę wypełniamy kremem oraz musem ze złotych owoców.
  13. Dekorujemy pikiem i listkiem mięty.

W zależności od wielkości obręczy otrzymujemy 2-3 torciki. Są bardzo sycące więc można je dzielić na dwie osoby.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: