2h 16 porcji Łatwy 30min
Tarta z zielonym groszkiem

Tarta z zielonym groszkiem

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 150 g sera koziego
  • 2 żółtka
  • 200 g świeżego zielonego groszku
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki świeżej, siekanej bazylii
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 1 łyżka świeżej, siekanej mięty
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku
  • garść kiełków słonecznika

Jak przygotować tartę z zielonym groszkiem?

Jak połączyć wyjątkowy smak zielonego groszku z obiadowym wypiekiem? Nic prostszego! Oto ziołowa tarta z zielonym groszkiem i kozim serem.

  1. Formę na tartę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą i proszkiem do pieczenia, szybko wyrabiając.
  3. Ciasto odkładamy na 30 minut do lodówki.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wystudzone ciasto wałkujemy na blat o grubości około 5 mm i wyklejamy nim dno i boki formy.
  6. Kruchy spód tarty pieczemy 20-30 minut, aż się zarumieni.
  7. Siekamy pietruszkę, miętę, bazylię i szczypiorek.
  8. Groszek myjemy pod zimną wodą, odcedzamy i zostawiamy w durszlaku do ocieknięcia.
  9. Kozi ser mieszamy ze śmietaną i żółtkami, dodając posiekane zioła i przyprawy do smaku.
  10. Na podpieczony spód wykładamy przygotowaną masę.
  11. Całość pieczemy w piekarniku przez kolejne 15-20 minut.
  12. Upieczoną tartę wyciągamy z piekarnika i na wierzch wykładamy groszek i kiełki słonecznika.
  13. Przed podaniem ozdabiamy pikiem.

I jak Wam smakuje? Pycha, prawda? 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: