Rolada marchewkowa z kremem ajerkoniakowym

2 h 15 porcjiŚredni

Składniki

Składniki

Do kremu:

Pobierz piki

Wstęp

Każdy kto ma dzieci przyzna mi rację, że chociaż potomstwo to największa radość w życiu, to jednak czasem trzeba pobyć sam na sam z ukochanym. Kiedy wróciłam dziś do domu, czekała na mnie rolada z wetkniętym czułym pikiem i liścikiem. Okazało się, że zapomniałam o rocznicy ślubu, ale na szczęście dziewczynki postanowiły zrobić nam niespodziankę.  Pojechały na weekend do mojej siostry, tak byśmy mogli chwilę pobyć sami, a ciasto upiekły w moim imieniu dla męża.

Jak przygotować Roladę marchewkową z kremem ajerkoniakowym?

Ciasto przyrządzam według przepisu z opakowania ciasta marchewkowego. Do głębokiej miski wbijam jaja, dodaję wodę i olej, wsypuję zawartość torebki, po czym miksuję na najwyższych obrotach przez 4-5 min. Gotową masę przekładam na płaską blachę z wyposażenia piekarnika i piekę przez 30-35 minut, tak by ciasto za bardzo nie wyschło. Po wystudzeniu nasączam je sokiem pomarańczowym.

Krem ajerkoniakowy przyrządzam według instrukcji na opakowaniu. Do wysokiego naczynia wlewam schłodzone mleko, wsypuję zawartość opakowania i miksuję przez 3 minuty na najwyższych obrotach. ⅔ przygotowanego kremu przeznaczam na posmarowanie ciasta, które zwijam jak roladę. Pozostałą częścią wykańczam ciasto ozdabiając na górze.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...