fbpx
Malinowy uśmiech - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Malinowy uśmiech
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:
  • kilkanaście malin

Przygotowanie

Maliny to aromatyczne owoce, które warto wykorzystać do letnich wypieków. Świetnie smakują z popołudniowym espresso!

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i zimne masło pokrojone na kawałki.
  2. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami, aż uzyskamy kruszonkę.
  3. Dodajemy żółtka i szybko formujemy kulę. Jeśli ciasto będzie za suche, dodajemy wody.
  4. Dzielimy ciasto na dwie części i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
  5. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).
  7. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości 0,5 cm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
  9. Rozwałkowujemy drugą część ciasta na okrągły placek o grubości około 0,5 cm.
  10. Maliny mieszamy z cukrem.
  11. Na wystudzony spód wykładamy budyń, przykrywamy rozwałkowanym ciastem i rozkładamy wymieszane z cukrem owoce.
  12. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 45 minut.
  13. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy, by ciasto wystygło.
  14. Na wierzchu ciasta układamy dodatkowe maliny i dekorujemy ulubionym pikiem.

Malinowy uśmiech nie tylko świetnie smakuje, ale i przepięknie wygląda. Smacznego! :)

Malinowy uśmiech

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+