Krok po kroku: jak zrobić lustrzaną polewę czekoladową?

Krok po kroku: jak zrobić lustrzaną polewę czekoladową?

Krok po kroku: jak zrobić lustrzaną polewę czekoladową?

Krok 1

Przygotowujemy czekolady (mleczną i gorzką), mleko skondensowane, żelatynę, wodę i cukier.

Krok po kroku: jak zrobić lustrzaną polewę czekoladową?

Krok 2

Gotujemy cukier z wodą i mlekiem skondensowanym.

Krok po kroku: jak zrobić lustrzaną polewę czekoladową?

Krok 3

Masę dzielimy na dwie równe części.

Krok po kroku: jak zrobić lustrzaną polewę czekoladową?

Krok 4

Do każdej dodajemy żelatynę i jeden rodzaj czekolady.

Krok po kroku: jak zrobić lustrzaną polewę czekoladową?

Krok 5

Mieszamy w osobnych rondlach za pomocą rózgi, podgrzewając na małym ogniu, aż do rozpuszczenia składników.

Krok po kroku: jak zrobić lustrzaną polewę czekoladową?

Krok 6

Studzimy polewę do około 35 ℃ i wylewamy na mocno schłodzone ciasto.

Krok po kroku: jak zrobić lustrzaną polewę czekoladową?

Krok 7

Czekamy aż zastygnie i dekorujemy. Smacznego!