Halloweenowe babeczki dyniowe

1 h 15 min12 porcjiŁatwy

Składniki

Ciasto

  • 1 opakowanie Babeczek Dyniowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 g (ok. 150 ml) jogurtu naturalnego 2% tł. lub naturalnego jogurtu greckiego 10% tł.
  • 100 ml oleju, np. kokosowego

Nadzienie

  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej Bakalland
  • 120 ml soku z pomarańczy
  • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • starty na tarce kawałek 1 cm imbiru lub pół łyżeczki suszonego imbiru

Krem bezowy

Pobierz piki

Wstęp

Boicie się duchów? Przyznam się Wam, że…nie boję się nic a nic! A taka słodka wersja duszków zawsze poprawia mi humor, kiedy próbuje mnie dopaść jesienna chandra.

Jak przygotować haloweenowe babeczki?

Zaczynam od przygotowania nadzienia pomarańczowo-imbirowego. W małym rondelku mieszam skórkę z pomarańczy z sokiem, imbirem i mąką ziemniaczaną.  Stawiam na małym ogniu i ciągle mieszając gotuję 5 minut, aż zgęstnieje.

Nastawiam piekarnik na temp. 180ºC (bez termoobiegu). Następnie przygotowuje babeczki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozpuszczam olej kokosowy w rondelku na niskiej temperaturze – czekam tylko, aż stanie się płynny.

Do wysokiego naczynia wbijam jaja, dodaję jogurt i olej, wsypuję zawartość torebki z ciastem i mieszam łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji (ok. 1 min).

Ciasto rozkładam równo do 12 foremek po 1 łyżce ciasta. Łyżeczką nakładam pomarańczowe nadzienie i przykrywam jeszcze połową łyżki ciasta. Natychmiast wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 20−25 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.

Gdy babeczki stygną przygotowuję krem bezowy. Do misy wlewam białka, wsypuję cukier i mieszam rózgą, aby składniki się połączyły. Następnie misę z jej zawartością stawiam na garnku z lekko wrzącą wodą i podgrzewam nadal mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Kiedy masa osiągnie odpowiednią temperaturę, a kryształki cukru przestaną być wyczuwalne, misę ściągam z garnka i od razu zaczynam ubijać mikserem. Ubijam przez 5 minut, aż masa będzie sztywna i lśniąca. Otrzymaną masę przekładam do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i wyciskam duszki na wierzchu każdej wystudzonej babeczki. Dekoruję małymi kawałkami posypki robiąc duszkom oczy.