2h 30min 6 porcji Średni
Drożdżówki z budyniem jaglanym

Drożdżówki z budyniem jaglanym

Składniki

Zaczyn:

Ciasto:

Jak przygotować drożdżówki z budyniem jaglanym?

Drożdżówka to klasyka deserów szkolnych. Do dziś umilają czas uczniom w 5 minutowej przerwie. Rok szkolny jest długi, trzeba go trochę urozmaicić!

  1. Najpierw zaczyn! Mieszamy energicznie drożdże w mleku, aż się rozpuszczą.
  2. Dodajemy łyżkę mąki i cukier. Mieszamy.
  3. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Zaczyn musi mieć ciemno. Zostawiamy na 20 minut do wyrośnie.
  4. Dodajemy do wyrośniętego zaczynu resztę składników. Mieszamy wszystko łopatką aż do połączenia.
  5. Jeszcze raz przykrywamy folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Pozostawiamy na 50 minut do wyrośnie.
  6. W międzyczasie gotujemy budyń jaglany Delecta zgodnie z informacją na opakowaniu, dodajemy do niego 80 g masła.
  7. Kiedy ciasto wyrośnie, sypiemy blat lub stolnicę mąką i wykładamy ciasto. Zagniatamy do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji.
  8. Z ciasta formujemy 6-8 kulek. Następnie spłaszczamy je i układamy jedną przy drugiej w wyłożonej papierem blaszce.
  9. Na wierzch wykładamy budyń.
  10. Pieczemy w temperaturze 180°C, około 30-40 minut aż całość się zarumieni.
  11. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w uchylonym piekarniku aż do wystudzenia.
  12. Wystudzone dekorujemy lukrem i orzechami, a kolejno kroimy na prostokąty. Drożdżówki gotowe!

Dzieciaki będą zachwycone! Tylko kto powiedział, że drożdżówka nie może być także drugim śniadaniem w pracy? 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: