1h 20min 16 porcji Średni
Czekoladowa szarlotka z budyniem jaglanym

Czekoladowa szarlotka z budyniem jaglanym

Składniki

Spód:

  • 300 g herbatników kakaowych
  • 50 g masła

Farsz:

Kruszonka:

  • 70 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 łyżki kakao

Jak przygotować czekoladową szarlotkę z budyniem jaglanym?

Szarlotka to klasyk w każdym polskim domu. Lubisz eksperymentować w kuchni? Wystarczy trochę fantazji i ze zwykłej szarlotki zrobisz czekoladowo-jabłkowe cudo z budyniem!

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu) i przygotowujemy okrągłą blaszkę (około 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. Herbatniki tłuczemy na „piasek”. Wlewamy do nich 50 g stopionego masła, a powstałe „ciasto” wylewamy równomiernie na blachę.
  3. Jabłka pokrojone w kostkę mieszamy z cukrem, płatkami migdałów i stopionym masłem. Kładziemy warstwowo na czekoladowym spodzie.
  4. Pieczemy całość około 20 minut.
  5. W międzyczasie przygotowujemy budyń i przykrywamy szczelnie folią spożywczą, by nie powstał kożuch.
  6. Teraz kruszonka! Zagniatamy mąkę, masło, cukier i kakao. Można to zrobić robotem kuchennym z końcówką do ciasta kruchego.
  7. Na gotowe ciasto nakładamy budyń, posypujemy kruszonką i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
  8. Dekorujemy ciasto pikiem.

Którą wersję wolicie? Klasyczną szarlotkę czy tę z czekoladowymi dodatkami?

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...