1h 4 porcje Średni
Budyń jaglany z flambirowaną gruszką

Budyń jaglany z flambirowaną gruszką

Składniki

Masa

Do dekoracji

Jak przygotować budyń jaglany z flambirowaną gruszką?

Budyniem można się delektować solo, ale też z powodzeniem wykorzystywać jako bazę pysznych deserów. Wystarczy jeden dodatek, by z przysmaku z czasów dzieciństwa zrobić wykwintne danie godne królów.

  1. Przygotowujemy miseczki lub salaterki.
  2. Gotujemy budyń jaglany o smaku waniliowym zgodnie z przepisem zamieszczonymi na opakowaniu i przelewamy go do przyszykowanych naczyń.
  3. Kroimy świeżą gruszkę w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy cukier, mieszając, aż do uzyskania karmelu (tu sposób przygotowania domowego karmelu).
  4. Do karmelu szybko dodajemy gruszkę, obtaczając ją w słodkiej masie.
  5. Kiedy karmel zgęstnieje dolewamy rum i podpalamy całość długą zapałką, zachowując ostrożność. Delikatnie poruszamy patelnią do momentu całkowitego wypalenia się ognia.
  6. Deser przyozdabiamy flambirowanymi plastrami gruszki.
  7. Dla zwiększenia efektu – i smakowitości! – całość posypujemy jeszcze posiekanymi orzechami laskowymi i pekan.
  8. Na koniec wbijamy ulubiony pik.

Budyń ten doda odwagi, by po latach wyznać bliskiej osobie „Myślę o Tobie!”.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...