Budyń jaglany z flambirowaną gruszką

1 h 4 porcjeŚredni

Składniki

Masa

Do dekoracji

Pobierz piki

Wstęp

Budyń ma to do siebie, że można się nim delektować solo, ale też z powodzeniem wykorzystywać jako bazę pysznych deserów. Wystarczy jeden dodatek by z przysmaku z czasów dzieciństwa zrobić wykwintne danie godne królów. Ukoronowanie flambirowaną gruszką w towarzystwie orzechów, z pewnością doda odwagi by po latach wyznać bliskiej osobie „Jesteś super!”.

Jak przygotować budyń jaglany z flambirowaną gruszką?

Najpierw przygotowuję miseczki lub salaterki. Kiedy już je mam, gotuję budyń jaglany o smaku waniliowym zgodnie z przepisem zamieszczonymi na opakowaniu, po czym przelewam do przyszykowanych naczyń.

Następnie kroję świeżą gruszkę w plastry. Na patelni rozgrzewam masło i dodaję cukier, mieszając aż do uzyskania karmelu (zobacz mój sposób przygotowania domowego karmelu). Szybko dodaję gruszkę, obtaczając ją w słodkiej masie. Kiedy karmel zgęstnieje dolewam rum i podpalam całość długą zapałką, zachowując ostrożność. Delikatnie poruszam patelnią do momentu całkowitego wypalenia się ognia.

Deser przyozdabiam flambirowanymi plastrami gruszki. Dla zwiększenia efektu – i smakowitości! – całość posypuję jeszcze posiekanymi orzechami laskowymi i pecan.