Blok czekoladowy ze Złotymi Owocami

30 min12 porcjiŁatwy

O przygotowanie tego deseru poprosiła mnie moja koleżanka Kasia. Blok czekoladowy kojarzy jej się z dzieciństwem. Ciekawe, czy w jej domu przygotowywało się to ciasto z dodatkiem suszonych owoców. Zapytam!

Składniki

Jak przygotować Blok czekoladowy ze Złotymi Owocami?

Masło i cukier rozpuszczam wraz z wodą w rondelku, a następnie studzę do temperatury pokojowej. Mleko w proszku mieszam z kakao, dodaję do nich przestudzony tłuszcz i energicznie mieszam łyżką. Kiedy masa będzie gładka i nieco luźniejsza niż kruche ciasto dodaję pokruszone wcześniej biszkopty i  złote owoce. Ciasto zagniatam dłonią do momentu, aż składniki dobrze się wymieszają.

Gotową masę przekładam do keksówki posmarowanej oliwą i obsypanej kokosem. Ciasto wstawiam do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu deser kroję nożem i podaję na talerzyku.

 

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...