40min 12 porcji Łatwy
Babeczki dyniowe z czekoladowym swirlem

Babeczki dyniowe z czekoladowym swirlem

Składniki

  • 1 opakowanie babeczek dyniowych Delecta
  • 2 jaja
  • 150 g (ok. 150 ml) jogurtu naturalnego 2% tł. lub naturalnego jogurtu greckiego 10% tł.
  • 100 ml oleju
  • 1 opakowanie gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki wody

Jak przygotować przygotować babeczki dyniowe z czekoladowym swirlem?

Nie ma chyba takiego deseru, do którego nie można dodać czekolady. Dlatego nie powinno dziwić, że duet „dynia + czekolada” to para idealna.

  1. Przygotowujemy formę do wypieku babeczek, papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Mieszankę do wypieku domowego ciasta łączymy z jajami, olejem, jogurtem.
  3. Ciasto przekładamy do 12 foremek.
  4. Topimy w rondlu czekoladę z olejem kokosowym i wodą.
  5. Gotową masę kładziemy łyżeczką na ciasto, a za pomocą wykałaczki robimy na nich dowolne „esy floresy”.
  6. Babeczki wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
  7. Do wystudzonych babeczek wbijamy ulubione piki.

Jesienne smaki można doprawić gorącą herbatą, która dopełni to dyniowo-czekoladowe połączenie. Smacznego!

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...