Babeczki brownie karmelowe z solonym kajmakiem i bakaliami

35 min12 porcjiŁatwy

Składniki

Do dekoracji

Pobierz piki

Wstęp

Babeczki potrafią być jak prawdziwy skarb. Z wierzchu niepozorne jak stara drewniana skrzynia, ale za to w środku mogą skrywać wiele niesamowitych niespodzianek. A gdy ozdobimy je czułym dodatkiem, od razu serce się raduje.

Jak przygotować Babeczki brownie karmelowe z solonym kajmakiem i bakaliami?

Ciasto na babeczki przyrządzam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rozpuszczam w rondelku margarynę, po czym studzę. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do temperatury 180 stopni bez termoobiegu. W wysokim naczyniu mieszam jaja z mlekiem, dodaję wystudzoną margarynę i stopniowo wsypuję zawartość torebki z ciastem, miksując ok. 1 minuty. Gotową masę przekładam do foremek na muffiny – po 1 i pół łyżki ciasta. Następnie babeczki wstawiam do piekarnika: w elektrycznym – piekę około 17 minut, w gazowym – piekę około 2o minut.

Po 12 minutach pieczenia otwieram piekarnik i małym kieliszkiem robię wgłębienia na środku babeczek, w które później włożę porcje kajmaku. Zamykam piekarnik i pozwalam babeczkom dopiec się do końca. Upieczone babeczki odstawiam do wystudzenia. Babeczki wyjmowane z piekarnika mają lekką górkę, w czasie stygnięcia po ok. 5 min delikatnie opadają na środku, ciemniejąc w tym miejscu.

Gdy babeczki stygną, podgrzewam w rondelku 230 g kajmaku, tak aby zrobił się nieco bardziej płynny. Gdy kajmak osiągnie odpowiednią konsystencję wkładam we wgłębienia w babeczkach porcje wielkości kopiastej łyżeczki. Wierzch dekoruję dowolnymi bakaliami Bakalland – np. posiekanymi orzechami, rodzynkami, skórką pomarańczową a na koniec posypuję odrobiną soli morskiej.

 

Dobra rada: przygotowanymi pikami dekoruję babeczki po wystygnięciu.