fbpx
Słone muffiny - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Słone muffiny
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 14 g drożdży Delecta
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
Nadzienie:
  • 2 łyżki małych kaparów
  • 3 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Jesień i zima to dobry czas na słone przekąski! Są pożywne i świetnie sprawdzają się na spotkaniach z przyjaciółmi, a nawet jako dodatek do dań.

  1. Najpierw zaczyn! Mieszamy energicznie drożdże w ciepłym mleku, aż się rozpuszczą.
  2. Dodajemy łyżkę mąki i cukier. Mieszamy.
  3. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Zaczyn musi mieć ciemno. Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  4. Dodajemy do wyrośniętego zaczynu resztę składników. Mieszamy wszystko łopatką do ich połączenia.
  5. Ciasto wzbogacamy o słone dodatki poprzez dodanie kaparów, posiekane, suszone pomidory, natkę i mieszamy łyżką.
  6. Jeszcze raz przykrywamy folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 50 minut do wyrośnięcia.
  7. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do przygotowanych własnoręcznie przygotowanych papilotek (plik do pobrania papilotek tutaj).
  8. Do papilotek nakładamy masę i pieczemy około 24-28 minut, do zarumienienia.
  9. Wypieczone babeczki dekorujemy pikiem. Szalonej zabawy karnawałowej!

Proste i pyszne! Ze słonymi muffinkami można kombinować wedle własnego gustu. Macie pomysł na inne dodatki? Śmiało! Stwórzcie autorski przepis.

Słone muffiny

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Karolina

06-07-2023

Ocena:

Jeszcze tak dobrych nie jadłam:) Zachęcam do upieczenia

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+