fbpx
Słodkie bułeczki śniadaniowe z kruszonką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Słodkie bułeczki śniadaniowe z kruszonką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60

Składniki

Do ciasta:Kruszonka:
  • 60 g mąki pszennej
  • 45 g cukru
  • 35 g margaryny
Glazura:
  • 15 g rozpuszczonego masła
  • 10 g miodu

Przygotowanie

Słodki pomysł na śniadanie to idealnie puszyste, pachnące słodkie, drożdżowe bułeczki.

  1. Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajo, masło i mleko. Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min (mieszadła świderki).
  2. Odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).
  3. Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat. Uformuj wałek i podziel go na 12 części. Uformuj bułeczki i umieścić w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie (podczas pieczenia się połączą).
  4. Przygotuj kruszonkę i posyp bułeczki.
  5. Wyrośnięte bułeczki, wstaw do zimnego piekarnika, piecz około 20 – 23 minut w temperaturze 180°C.
  6. Składniki na glazurę umieść w garnuszku, roztop, wymieszaj, zdejmij z palnika, lekko przestudź.
  7. Wyjmij bułeczki z piekarnika. Możesz polać lukrem.

Zapach świeżych śniadaniowych bułeczek obudzi każdego domownika na słodkie śniadanie. Takie to proste.

Słodkie bułeczki śniadaniowe z kruszonką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+