KILKA SŁÓW O

LA CHOCOLATIERE

Kilka słów o

Wyselekcjonowane ziarna kakao, najwyższej klasy składniki, zaskakujące połączenia smaków i doświadczenie najlepszych mistrzów cukiernictwa to nasz przepis na wyrafinowane desery z linii La Chocolatiere.

To desery dla najbardziej wymagających koneserów słodkości o recepturach opracowanych w taki sposób, że każdy z łatwością osiągnie mistrzowski poziom w sztuce cukierniczej. Znajdziesz w nich szlachetną czekoladę w najróżniejszych odsłonach. I przekonasz się, jak zachwycająco można ją łączyć z innymi smakami, osiągając efekt godny prawdziwych francuskich mistrzów deserów. La Chocolatiere sprawi, że poczujesz się jak w najlepszej paryskiej cukierni.

Sięgnij po La Chocolatiere – zostań mistrzem wyrafinowanych deserów!

POZNAJ NASZE PRODUKTY

LA CHOCOLATIERE

COOKIE BROWNIE
To nie zwykłe brownie, lecz Le Brownie prosto ze światowych blogów kulinarnych. Połączenie kruchego ciasta jasnego i wilgotnego, mocno czekoladowego, uzyskanego dzięki wysokiej zawartości dużych dropsów czekoladowych. Dodaj masło, jaja i mleko, a otrzymasz od 16 do 20 porcji modnego, pysznego czekoladowego deseru. Cookie brownie – zasmakuj jednego z najpopularniejszych połączeń.
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

WYJĄTKOWE PRZEPISY

LA CHOCOLATIERE

Daj się skusić wyjątkowym przepisom i razem z nami odkrywaj królestwo czekolady w rozkosznie wielu kompozycjach smaków i aromatów.
Zostań mistrzem deserów i poczuj się w swoim domu jak we francuskiej kawiarni!

Czekoladowe miniciasteczka z kremem czekoladowe brownie
Podwójna dawka czekolady może się przydać, kiedy na dworze ciemno...
Tort z wieżą Eiffla
Czeka Cię impreza i chcesz zaskoczyć swoich gości? Sprawdź nasz p...
Tort z muffinów brownie
Uwielbiasz muffiny? Uczcij to – zrób muffinowy tort z pysznym mus...
Tort z czekoladowym dripem
Piękny tort – idealny na rodzinną imprezę albo na prezent. Przeko...
Babeczki z czekoladową koronką
Zwykła muffinka stanie się niezwykła, kiedy dodasz do niej szczyp...
Babeczki cookie brownie z bitą śmietaną i malinami
A gdyby tak z ciasta cookie brownie przygotować małe porcje w for...
Orzechowo-zbożowe ciastka
Szybki sposób na ciasteczka wypełnione czekoladą. Przekonasz się,...
Mus karmelowy z jadalną ziemią i prażonymi migdałami
Małe porcje deserów to super pomysł na imprezę. Dzięki temu każdy...
Muffiny Brownie na trzy sposoby
Ja lubię z orzechami! A ja z kremem! Teraz wszyscy dostaną to, co...
Kulki kokosowe z bakaliowo-czekoladowym sercem
Kto nie lubi kulek kokosowych? Cisza. A jeśli do środka włożymy j...
Czekolada malinowa z bitą śmietaną i malinami
Nie ma nic lepszego na świecie niż gorąca czekolada z bitą śmieta...
Czekolada do picia z piankami marshmallow
Gorąca czekolada jak z najlepszej kawiarni. Pełna kolorów dzięki ...
Czekoladowe miniciasteczka z kremem czekoladowe brownie
Podwójna dawka czekolady może się przydać, kiedy na dworze ciemno i zimno. Wypróbuj czekoladowe miniciasteczka z kremem czekoladowe brownie i z nutą trufli.

Składniki (kilkanaście ciasteczek)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Przygotowujemy ciasto kruche, miksując płaskim mieszadłem lub zagniatając ręką zawartość opakowania z ciastem z kawałkami masła, jajem i kakao.
  2. Ciasto wałkujemy na placek grubości ok. 0,8 cm, a następnie wycinamy paski długości ok. 6 cm i szerokości ok. 2 cm.
  3. Pieczemy w temp. 170°C ok. 15 minut, studzimy.
  4. Krem czekoladowe brownie przygotowujemy wg instrukcji z opakowania, miksując zawartość torebki ze śmietanką i mlekiem.
  5. Przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego z płaską i szeroką końcówką. Nakładamy krem na ciasteczka.
  6. Na wierzchu układamy owoce lub orzechy.
Małe czekoladowe ciasteczko z czekoladowym kremem to propozycja na mistrzowski deser, który wykonasz w swoim domu. Z linią produktów La Chocolatiere wszystko jest łatwe!

Tort z wieżą Eiffla
Czeka Cię impreza i chcesz zaskoczyć swoich gości? Sprawdź nasz przepis na piękny, pyszny i efektowny tort.

Składniki (20 porcji)
  • 5 jaj
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania kremu irish cream z białą czekoladą Delecta
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 ml mleka
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • pół słoiczka domowej konfitury
  • łyżeczka gorzkiego kakao
  • dodatkowo do dekoracji tortu: szablon z wzorem wieży Eiffla

PRZYGOTOWANIE:
  1. Przygotowujemy biszkopt: tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy na największych obrotach, stopniowo dodając cukier, do momentu całkowitego ubicia.
  3. Do piany dodajemy żółtka i mieszamy na najmniejszych obrotach miksera.
  4. Obie mąki łączymy i przesiewamy, po czym dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.
  5. Całość mieszamy szpatułką i przekładamy do tortownicy.
  6. Wypiekamy w temp. 160°C przez 40 minut.
  7. Krem irish cream przygotowujemy wg instrukcji z etykiety, pamiętając o podwojeniu ilości mleka i śmietanki ze względu na użycie dwóch opakowań produktu.
  8. Ostudzony biszkopt dzielimy na 2 części przy pomocy noża do chleba, nasączamy sokiem pomarańczowym.
  9. Przekładamy konfiturą i kremem irish cream.
  10. Całość pokrywamy resztą kremu, wyrównujemy i chłodzimy przez 1 godz.
  11. Tuż przed podaniem dekorujemy schłodzony tort przy pomocy wcześniej przygotowanego szablonu, posypując wierzch ciasta łyżeczką gorzkiego kakao.
Et voilà! Oto tort jak z ekskluzywnej cukierni. Bo z linią produktów La Chocolatiere wszystko jest możliwe.

Tort z muffinów brownie
Uwielbiasz muffiny? Uczcij to – zrób muffinowy tort z pysznym musem karmelowym. To bardzo proste!

Składniki (10 sztuk)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Muffiny brownie przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu, miksując zawartość torebki z jajami, mlekiem i olejem.
  2. Do otrzymanej masy wsypujemy 2/3 kropli czekoladowych, całość przekładamy do foremek i posypujemy pozostałymi kroplami.
  3. Wypiekamy 20 minut w temp. 180°C.
  4. Po ostudzeniu kroimy w poprzek, tuż przy papilotce.
  5. Mus karmelowy przyrządzamy wg instrukcji, mieszając powoli mascarpone z mlekiem i dodając zawartość torebki musu karmelowego Delecta.
  6. Przy pomocy cukierniczej szprycy przekładamy muffiny musem i czekoladowymi słodyczami.
  7. Przygotowane muffiny układamy na paterze, tworząc stożek w kształcie tortu, i dekorujemy owocami oraz pralinami.
Mały muffin, a tyle radości. Przełożony pysznym kremem z musu karmelowego i udekorowany owocami – to nasza propozycja na mistrzowski deser z linią produktów La Chocolatiere w Twoim domu.

Tort z czekoladowym dripem
Piękny tort – idealny na rodzinną imprezę albo na prezent. Przekonaj się, jak łatwo można go zrobić w domu!

Składniki (20 porcji)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Przygotowujemy biszkopt: tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Oddzielamy żółtka od białek.
  3. Białka miksujemy na największych obrotach, stopniowo dodając cukier, do momentu całkowitego ubicia.
  4. Do piany dodajemy żółtka i mieszamy na najmniejszych obrotach miksera.
  5. Obie mąki łączymy i przesiewamy, po czym dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.
  6. Całość mieszamy szpatułką i przekładamy do tortownicy.
  7. Wypiekamy w temp. 160°C przez 40 minut.
  8. Przygotowujemy krem: w misce miksujemy serek mascarpone, śmietankę i cukier migdałowy do momentu otrzymania jednolitej i gęstej masy.
  9. Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 części przy pomocy noża do chleba, nasączamy sokiem pomarańczowym i przekładamy kremem.
  10. Boki delikatnie przecieramy nożem, aby uwidocznić blaty biszkoptu.
  11. Nie pokrywamy kremem górnej części tortu.
  12. Przełożony kremem tort wkładamy na 30 minut do lodówki.
  13. Polewę czekoladową wkładamy do gorącej, ale nie wrzącej wody i rozpuszczamy.
  14. Odcinamy róg opakowania i tworzymy na schłodzonym torcie drip.
  15. Dekorujemy świeżymi owocami.
Czekolada do dekoracji to jedyna na rynku polewa do dekoracji tortów. Przeznaczona jest do wykonania dripu, który sprawi, że zaskoczysz wszystkich.

Babeczki z czekoladową koronką
Zwykła muffinka stanie się niezwykła, kiedy dodasz do niej szczyptę inspiracji od nas. To co, próbujemy?

Składniki (12 babeczek)
  • 3 czekolady gorzkie o 70% zawartości kakao
  • 1 opakowanie Muffinów brownie Delecta
  • 2 jaja
  • 125 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • do dekoracji: dowolne owoce
  • dodatkowo: 12 czystych słoików lub szklanych butelek, paski papieru do pieczenia, taśma klejąca

PRZYGOTOWANIE:
  1. Przygotowujemy koronkowe koszyczki: bierzemy czysty słoik lub szklaną butelkę oraz paski z papieru do pieczenia o wymiarach 10 x 30 cm.
  2. Owijamy słoik papierem i zabezpieczamy taśmą klejącą, aby pasek nie rozwinął się podczas dalszej pracy.
  3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 3 czekolady i przekładamy do woreczka z zapięciem strunowym.
  4. Odcinamy róg woreczka i starannie wyciskamy czekoladę, tworząc koronkę na papierze.
  5. Całość wkładamy na 5 minut do zamrażarki i odczekujemy, aż koronka zastygnie.
  6. Po 5 minutach delikatnie zsuwamy papier wraz z czekoladą ze słoika, a następnie oddzielamy papier od czekolady.
  7. Przechowujemy w lodówce do momentu podania.
  8. Pozostałą czekoladę wykorzystamy, tworząc dowolne kształty na arkuszu papieru do pieczenia – po krótkim zamrożeniu idealnie sprawdzą się podczas dekoracji babeczek.
  9. Muffiny brownie przyrządzamy wg instrukcji z opakowania, miksując zawartość torebki z jajami, mlekiem i olejem.
  10. Do otrzymanej masy wsypujemy 2/3 kropli czekoladowych, całość przekładamy do foremek i posypujemy pozostałymi kroplami.
  11. Wypiekamy 20 minut w temp. 180°C. Studzimy.
  12. Po wystudzeniu układamy babeczki na paterze.
  13. Przed podaniem wkładamy babeczki do koronkowych koszyczków, dekorujemy dowolnymi owocami i pozostałą czekoladą.
Muffiny brownie owinięte czekoladą zrobią wrażenie na wszystkich. Linia produktów La Chocolatiere zabierze Cię w świat wyrafinowanych wypieków.

Babeczki cookie brownie z bitą śmietaną i malinami
A gdyby tak z ciasta cookie brownie przygotować małe porcje w formie babeczek? Oj, będzie się działo. Spróbuj!

Składniki (6-7 babeczek)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ciasto przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu: roztapiamy 100 g margaryny, przekładamy do miksera, dodajemy jajko, 20 ml mleka i mieszankę na ciasto czekoladowe, miksujemy.
  2. Na koniec dodajemy 3 łyżki kropli czekoladowych. Masę przekładamy do foremek na babeczki.
  3. Przygotowujemy ciasto kruche, miksując zawartość torebki z żółtkiem i 75 g masła.
  4. Pod koniec dodajemy 3 łyżki kropli czekoladowych.
  5. Ciasto wykładamy na ciasto czekoladowe, posypujemy resztą kropli.
  6. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C.
  7. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem łyżeczki cukru pudru, wyciskamy szprycą na przestudzone babeczki.
  8. Na wierzchu układamy maliny.
Z nową linią produktów La Chocolatiere upieczesz mistrzowskie babeczki. Dodatek owoców będzie smacznym wykończeniem.

Orzechowo-zbożowe ciastka
Szybki sposób na ciasteczka wypełnione czekoladą. Przekonasz się, że to świetna przekąska w ciągu dnia.

Składniki (6 ciastek)
  • 200 g pomieszanych orzechów: włoskich, laskowych, migdałów Bakalland
  • 4 łyżki musli chrupiącego Bakalland Ba! 5 owoców tropikalnych
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki zaparzonej kawy
  • 1 opakowanie czekolady dekoracyjnej deserowej Delecta
  • 6 łyżeczek masła orzechowego
  • do dekoracji: połówki orzecha laskowego

PRZYGOTOWANIE:
  1. Orzechy siekamy na drobne kawałki, mieszamy z musli.
  2. Na patelnię wsypujemy cukier i topimy na niskiej mocy palnika, nie mieszamy.
  3. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy miód, kawę i mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Jeśli wytrącą się kryształki, mieszamy do ich rozpuszczenia – możemy dolać łyżkę wody.
  4. Na patelnię wsypujemy mieszankę orzechów i musli, prażymy 2 minuty, co chwilę mieszając.
  5. Następnie masę orzechową dzielimy na 6 części i przekładamy do foremek na babeczki. Dociskamy palcami, formując małe koszyczki.
  6. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę dekoracyjną deserową Delecta.
  7. Do każdego zagłębienia w masie orzechowej wkładamy łyżeczkę masła orzechowego, po czym zalewamy je rozpuszczoną czekoladą dekoracyjną deserową Delecta.
  8. Wierzch dekorujemy połówkami orzecha laskowego.
Małe koszyczki z musli, wypełnione po brzegi czekoladą, to idealne przekąski. Z linią produktów La Chocolatiere będziesz mistrzem w swoim domu.

Mus karmelowy z jadalną ziemią i prażonymi migdałami
Małe porcje deserów to super pomysł na imprezę. Dzięki temu każdy może spróbować kilku bez wyrzutów sumienia.

Składniki (6 małych słoiczków)
  • 8 ciemnych ciasteczek typu markizy
  • 2 łyżki maku
  • 1 opakowanie Musu karmelowego z czekoladą Delecta
  • 250 g serka mascarpone
  • 125 ml mleka + 35 ml do czekolady
  • 50 g płatków migdałowych Bakalland
  • 2 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:
  1. Przygotowujemy karmelizowane migdały:
    – na patelni, na małej mocy rozpuszczamy 2 łyżki cukru, nie mieszamy,
    – dodajemy migdały i prażymy ok. 4 minuty, aż cukier oblepi ich powierzchnię,
    – odkładamy do ostygnięcia.
  2. Ciasteczka i mak umieszczamy w moździerzu i rozdrabniamy na okruszki, wsypujemy je na spód słoiczków.
  3. Przyrządzamy mus wg instrukcji z opakowania: miksujemy zawartość torebki z serkiem mascarpone i mlekiem.
  4. Mus przekładamy do słoiczków na warstwę „ziemi” – można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego bez żadnej końcówki, po to, by nie ubrudzić ścianek słoiczków.
  5. Przygotowujemy polewę, podgrzewając krople czekoladowe z dodatkiem mleka.
  6. Rozpuszczoną polewę studzimy, a następnie polewamy nią mus.
  7. Na wierzchu deserków układamy chrupiące karmelizowane migdały.
Mus karmelowy w nowoczesnym wydaniu to nasza propozycja na popołudnie czy imprezę. Nowe produkty z linii La Chocolatiere to mistrzowskie podejście do wykwintnych deserów w domu.

Muffiny Brownie na trzy sposoby
Ja lubię z orzechami! A ja z kremem! Teraz wszyscy dostaną to, co lubią. Dla każdego łasucha mamy jego ulubioną muffinkę. Spróbuj, jakie to proste.

Składniki (12 babeczek)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Przygotowujemy żurawinę: zalewamy ją ok. 100 ml wody i gotujemy do całkowitego jej odparowania.
  2. Przygotowujemy karmelizowane orzechy i migdały:
    – rozpuszczamy na patelni 2 łyżki cukru,
    – dodajemy orzechy oraz migdały i prażymy w cukrze ok. 4 minuty na niskiej mocy,
    – od czasu do czasu mieszamy.
  3. Babeczki przyrządzamy wg instrukcji, miksując zawartość opakowania z jajami, mlekiem i olejem.
  4. Do otrzymanej masy dosypujemy ⅔ kropli czekoladowych, a całość przekładamy do foremek na babeczki.
  5. Pozostałą część kropli zalewamy 2 łyżkami mleka i rozpuszczamy, aby uzyskać polewę czekoladową.
  6. Do czterech babeczek wkładamy żurawinę. Formę wsuwamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
  7. Po wystudzeniu część babeczek dekorujemy kremem peanut butter i migdałami, część polewą czekoladową i orzechami laskowymi, a babeczki z żurawiną możemy przybrać kwiatami.
I jak, która muffina wygrała? Zgadujemy, że wszystkie! Bo z nową linią ciast La Chocolatiere zostaniesz wirtuozem wypieków w swoim domu.

Kulki kokosowe z bakaliowo-czekoladowym sercem
Kto nie lubi kulek kokosowych? Cisza. A jeśli do środka włożymy jakąś małą niespodziankę, np. ulubione bakalie, to usłyszysz naprawdę głośne słowa uznania.

Składniki (20 kulek)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Przygotowujemy ciasto czekoladowe:
    – masło rozpuszczamy,
    – studzimy,
    – przekładamy do miksera,
    – dodajemy wodę i jaja oraz ½ opakowania ciasta czekoladowego Duża blacha
    – pieczemy wg instrukcji.
  2. Gotujemy żurawinę ze śliwkami i cukrem cytrynowym:
    – dolewamy tyle wody, żeby przykryła owoce,
    – gotujemy do całkowitego zredukowania się wody.
  3. Ugotowane owoce miksujemy blenderem.
  4. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto rozdrabniamy palcami na okruszki, dodajemy do niego zmiksowane owoce i dobrze mieszamy.
  5. Z przygotowanej masy lepimy kulki.
  6. Rozpuszczamy czekoladę dekoracyjną białą karmelową Delecta, przelewamy ją na płaski talerz.
  7. Do drugiego talerza wsypujemy wiórki kokosowe. Kulki zanurzamy w polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
  8. Studzimy do zaschnięcia polewy.
Kulki czekoladowe jak z kawiarni. Spróbuj także dodać do nich orzechy lub bakalie, a poznasz nowy wymiar smaku. Zostań wirtuozem deserów w swoim domu!

Czekolada malinowa z bitą śmietaną i malinami
Nie ma nic lepszego na świecie niż gorąca czekolada z bitą śmietaną i owocami. Kto się nie zgadza, niech spróbuje, na pewno się nie zawiedzie.

Składniki (2 porcje)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Zimną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno i przekładamy do rękawa cukierniczego.
  2. Gorące mleko wlewamy do rondla, wsypujemy 2 saszetki czekolady do picia Delecta i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Nie gotujemy.
  3. Czekoladę rozlewamy do dwóch wysokich szklanek, a na wierzch wyciskamy dekoracyjnie ubitą śmietanę.
  4. Całość posypujemy płatkami czekolady Decorada i dekorujemy malinami.
Połączenie idealne:
czekolada i owoce. Za każdym razem możesz przygotować inną wersję pysznego, gorącego napoju.

Czekolada do picia z piankami marshmallow
Gorąca czekolada jak z najlepszej kawiarni. Pełna kolorów dzięki dodatkowi pianek marshmallow. Spróbuj, jakie to łatwe i pyszne.

Składniki (2 porcje)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy 2 opakowania Czekolady do picia Delecta.
  2. Dokładnie rozpuszczamy.
  3. Rozlewamy do dwóch szklanek.
  4. Na wierzch wysypujemy pianki marshmallow.
Czekoladę uwielbiają wszyscy, a dodatek pianek wzmocni jej kolor i smak.

Krem o smaku peanut butter z cząstkami karmelu
Najmodniejszy smak w tym sezonie wkroczył na salony. Pyszny deser z kremem peanut butter, orzechami, precelkami – po prostu szał dla podniebienia. Sprawdź, jak go przygotować.

Składniki (4 porcje)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Orzechy włoskie prażymy na patelni przez 3–4 minuty.
  2. Przekładamy do moździerza wraz z herbatnikami i kruszymy na małe kawałeczki.
  3. Aby przygotować krem, do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietankę i mleko.
  4. Wsypujemy zawartość torebki z kremem i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  5. Do słoiczków na dno wsypujemy warstwę orzechowo-herbatnikową, następnie nakładamy warstwę kremu.
  6. Czynność powtarzamy, by powstały łącznie 4 warstwy.
  7. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.
  8. Przed podaniem wierzch dekorujemy precelkami.
Łatwy i szybki do przygotowania deser jak z najlepszej kawiarni. Czy zostanie porcja, żeby się podzielić?

Ciasto Cookie brownie z borówkami
Ciasto brownie to hit ostatnich sezonów. Ale hit hitów to dodatek ciasta kruchego, które razem z gęstą warstwą brownie tworzą dwa uzupełniające się wymiary smaków. Spróbuj najlepszego ciasta na świecie.

Składniki (1 blaszka)

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie kropli czekolady:
Dzielimy całą ilość kropli czekolady na 3 części.
Pierwsza cześć (do ciasta brownie): odsypujemy z torebki 4–5 łyżek kropli czekolady (ok. 45 g).
Druga część (do ciasta kruchego): odsypujemy z torebki 7 łyżek kropli czekolady (ok. 70 g).
Trzecia część (do posypania ciasta przed wypiekiem): odsypujemy z torebki 1 łyżkę (ok. 10 g) kropli czekolady.

Przygotowanie ciasta czekoladowego:

  1. Rozpuszczamy i studzimy 100 g margaryny.
  2. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C, bez termoobiegu.
  3. Blachę o wymiarach ok. 18 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Do miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem brownie, dodajemy jajko, 2 łyżki mleka, rozpuszczoną margarynę i mieszamy łyżką ok. 1 minuty.
  5. Pod koniec mieszania dodajemy odłożonych 45 g kropli czekolady (4–5 łyżek).
  6. Wykładamy ciasto na dno foremki, wysypujemy borówki i wyrównujemy powierzchnię.

Przygotowanie ciasta kruchego:

  1. Do miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem kruchym, dodajemy żółtko i miękką margarynę (75 g).
  2. Miksujemy przez ok. 3 minuty na najwyższych obrotach (mieszadła świderki lub płaskie mieszadło w mikserze planetarnym).
  3. Pod koniec miksowania dodajemy odłożone krople czekolady (ok. 70 g) i mieszamy.
  4. Ciasto kruche wykładamy małymi porcjami na ciasto czekoladowe (po łyżeczce).
  5. Całość ciast w blaszce posypujemy odłożonymi kroplami czekolady (ok. 1 łyżka).
  6. Ciasto natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20–23 minuty do jego zarumienienia.
Wybierz modne i efektowne ciasta do samodzielnego przygotowania. Ty też możesz zostać wirtuozem deserów w swoim domu.

Deser Irish cream z czarnymi owocami
Irish cream to smak irlandzkiego likieru, który w połączeniu z owocami wyczaruje elegancki deser, do przygotowania w każdym domu.

Składniki (4 porcje)
  • 1 opakowanie Kremu o smaku irish cream Delecta
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30–36%
  • 100 ml zimnego mleka
  • 3 łyżki konfitury porzeczkowej
  • jeżyny lub inne czarne owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
  1. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietankę i mleko.
  2. Wsypujemy zawartość torebki z kremem i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  3. Dzielimy krem na dwie części w proporcjach 1:3.
  4. Do mniejszej części dodajemy konfiturę z czarnych porzeczek i mieszamy łyżką.
  5. Większą część przekładamy do rękawa cukierniczego.
  6. Do salaterek wykładamy na zmianę warstwy kremu (dwie białe przełożone jedną fioletową).
  7. Dekorujemy fantazyjnymi lokami z kremu i całymi jeżynami.
  8. Wstawiamy do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.
Zostań wirtuozem deserów z nową linią kremów La Chocolatiere. Smak jak z najlepszej kawiarni, teraz do przygotowania w każdym domu.

Mus czekoladowy z karmelizowaną pomarańczą
Połączenie czekoladowego musu z gorzką pomarańczą daje wyrafinowany efekt słodyczy przełamanej wytrawną nutą. Dzięki temu możesz poczuć się jak w eleganckiej kawiarni.

Składniki (4 porcje)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Do zimnej wody wsypujemy torebkę z mieszanką na sos, energicznie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Sos przelewamy do 4 słoiczków i wstawiamy do lodówki na ok. 5 minut.
  3. Do garnka wlewamy schłodzoną śmietankę, a następnie podgrzewamy ją.
  4. Wsypujemy zawartość torebki z musem, energicznie mieszając do momentu rozpuszczenia się cząstek czekolady oraz uzyskania gładkiej konsystencji.
  5. Po zagotowaniu przelewamy przez sitko o drobnych oczkach, chwilę odczekujemy, by mus ostygł i wlewamy do słoiczków na wcześniej przygotowaną warstwę sosu.
  6. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
  7. Tuż przed podaniem karmelizujemy pomarańcze:
    – owoc kroimy w plastry,
    – na patelni rozpuszczamy cukier (na palniku o małej mocy, może potrwać to ok. 7 minut, trzeba uważać, aby cukier się nie przypalił),
    – dodajemy plastry pomarańczy, tak by słodki syrop okleił je z dwóch stron.
  8. Po 2–3 minutach przekładamy karmelizowane plastry pomarańczy z patelni prosto do czekoladowego musu.
Smak inspirowany najlepszymi kawiarniami – połączenie czekolady i pomarańczy, to duet idealny. Ty też możesz zostać wirtuozem deserów w swoim domu.

Mus czekoladowy z pomarańczą i tartą czekoladą
Czeka Cię eleganckie przyjęcie? Wypróbuj nasz deser – mocno czekoladowy z tartą czekoladą i pomarańczami. Całość podana w eleganckim kieliszku. Pięknie i pysznie.

Składniki (4 porcje)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Do garnka wlewamy schłodzoną śmietankę, a następnie podgrzewamy ją.
  2. Wsypujemy zawartość torebki z musem czekoladowym do śmietanki, energicznie mieszając do momentu rozpuszczenia się cząstek czekolady oraz uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Po zagotowaniu masę przelewamy przez sitko o drobnych oczkach i wlewamy do kieliszków.
  4. Studzimy i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
  5. Sos pomarańczowy przyrządzamy tuż przed podaniem deseru:
    – do zimnej wody wsypujemy gotową mieszankę z sosem pomarańczowym, energicznie mieszając,
    – mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji,
    – wstawiamy do lodówki na ok. 5 minut.
  6. Przed podaniem polewamy mus w kieliszkach sosem pomarańczowym i dekorujemy plastrami pomarańczy. Wierzch posypujemy startą czekoladą.
Deser iście królewski. Mus czekoladowy, pomarańcza i starta czekolada. Poczuj się wirtuozem deserów w swoim domu.

Ciasteczka czekoladowe z kremem irish cream i malinami
Chcesz zaskoczyć gości wyszukanym deserem? Nasze małe porcje ciasta z irish cream i owocami znikną ze stołu bardzo szybko. Obiecujemy.

Składniki (1 blacha o bokach ok. 25 x 30 cm)
  • 1 opakowanie Kremu o smaku irish cream Delecta
  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 100 g mąki
  • 30 g kakao
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 100 ml zimnego mleka
  • 300 g malin

PRZYGOTOWANIE:
  1. Przygotowujemy biszkopt kakaowy: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia mieszamy w misce.
  2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli.
  3. Gdy piana zacznie robić się gęsta i biała, rozpoczynamy dodawanie cukru – partiami, po około 2 łyżki.
  4. Do masy dodajemy żółtka i miksujemy krótko na małych obrotach.
  5. Sypką mieszankę również dodaj partiami i mieszamy tylko do połączenia się składników.
  6. Masę przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy w temperaturze 160°C do suchego patyczka ok. 40–50 min.
  8. Po upieczeniu biszkopt studzimy i wyjmujemy z blaszki.
  9. Biszkopt kroimy poziomo na pół.
  10. Przygotowujemy krem o smaku irish cream:
    – do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietankę i mleko,
    – wsypujemy zawartość torebki z kremem i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  11. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na dolny biszkopt, nakładamy maliny, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.
  12. Czynność powtarzamy, aby uzyskać cztery warstwy, a następnie kroimy ciasto na małe kawałki.
Małe ciasteczka z kremem o smaku likieru irlandzkiego są idealne na przyjęcie w domu. Zaskocz rodzinę i przyjaciół pysznym deserem jak z najlepszej kawiarni.

Mus karmelowy z czekoladą i karmelizowanymi orzechami
Mus karmelowy z roztopionymi kroplami czekolady i orzechami to istne szaleństwo smaków. Zaskocz rodzinę pysznym deserem.

Składniki (4 porcje)
  • 1 opakowanie Musu karmelowego z czekoladą Delecta
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 125 ml zimnego mleka do musu + 35 ml do kropli czekolady
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów nerkowca Bakalland
  • 50 g orzechów włoskich Bakalland
  • 4 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE:
  1. Do garnka przekładamy serek mascarpone, a następnie dolewamy małymi porcjami mleko, jednocześnie mieszając mikserem na wysokich obrotach ok. 2 min.
  2. Wsypujemy powoli zawartość torebki z musem karmelowym i miksujemy przez 2 minuty.
  3. Następnie przyrządzamy czekoladę:
    – do garnka wlewamy mleko i wsypujemy zawartość torebki z kropelkami czekolady,
    – podgrzewamy na wolnym ogniu, energicznie mieszając do momentu uzyskania gładkiej konsystencji,
    – odczekujemy 10 minut, aby czekolada ostygła.
  4. Przygotowujemy orzechy:
    – na patelni rozpuszczamy cukier,
    – dodajemy orzechy włoskie i orzechy nerkowca Bakalland i podgrzewamy jeszcze chwilę, od czasu do czasu mieszając,
    – studzimy, zanim ułożymy je na kremie.
  5. Do szklanek lub słoiczków nakładamy warstwy musu, przekładając je warstwą roztopionej czekolady (naprzemiennie 2–3 warstwy).
  6. Wierzch dekorujemy karmelizowanymi orzechami.
Mocno karmelowy mus przełożony orzechami i roztopioną czekoladą to deser mistrzów. Poczuj się jak w najlepszej cukierni i bądź wirtuozem deserów w swoim domu.

Ciasto Cookie brownie serce z kolorowymi piegami
Wiadomo od lat, że czekolada to afrodyzjak. Warto ją wykorzystać w cieście Cookie brownie, a wypiek w kształcie serca doda uroku i będzie super niespodzianką na walentynki.

Składniki (1 blaszka w kształcie serca)

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie kropli czekolady:
Dzielimy całą ilość kropli czekolady na 3 części. Pierwsza cześć (do ciasta brownie): odsypujemy z torebki 4–5 łyżek kropli czekolady (ok. 45 g).
Druga część (do ciasta kruchego): odsypujemy z torebki 7 łyżek kropli czekolady (ok. 70 g).
Trzecia część (do posypania ciasta przed wypiekiem): odsypujemy z torebki 1 łyżkę (ok. 10 g) kropli czekolady.

Przygotowanie ciasta czekoladowego:

  1. Rozpuszczamy i studzimy 100 g margaryny.
  2. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C bez termoobiegu.
  3. Do miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem czekoladowym, dodajemy jajko, 2 łyżki mleka, rozpuszczoną margarynę i mieszamy łyżką ok. 1 minuty.
  4. Pod koniec mieszania dodajemy odłożonych 45 g kropli czekolady (4–5 łyżek).
  5. Wykładamy ciasto na dno silikonowej foremki w kształcie serca i wyrównujemy powierzchnię.

Przygotowanie ciasta kruchego:

  1. Do miski wsypujemy zawartość torebki z ciastem kruchym, dodajemy żółtko i miękką margarynę (75 g).
  2. Miksujemy przez ok. 3 minuty na najwyższych obrotach (mieszadła świderki lub płaskie mieszadło w mikserze planetarnym).
  3. Na koniec miksowania dodajemy odłożone krople czekolady (ok. 70 g) i mieszamy.
  4. Ciasto kruche wykładamy małymi porcjami na ciasto czekoladowe (po łyżeczce).
  5. Całość ciasta posypujemy odłożonymi kroplami czekolady (ok. 1 łyżka) oraz piegami Decorada.
  6. Ciasto natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20–23 minut do jego zarumienienia.
Kto kocha czekoladę, ten na pewno nie oprze się nowoczesnemu połączeniu ciasta brownie z ciastem kruchym. Zostań mistrzem deserów z pomocą linii La Chocolatiere.

Tort bomba czekoladowa
Pyszny biszkopt, mocno czekoladowy krem brownie i dużo słodyczy. Teraz tylko zebrać grono przyjaciół i miłe popołudnie gwarantowane.

Składniki (wysoki tort o średnicy ok. 20 cm)

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie biszkoptu:

  1. Do wysokiej miski wsypujemy zawartość opakowania z mieszanką do wypieku biszkoptu, dodajemy jajka, wodę i kakao, miksujemy na najwyższych obrotach ok. 4 minuty.
  2. Pieczemy ok. 45 minut w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, w temperaturze 180°C.
  3. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy poziomo na 4 blaty.
  4. Przed przełożeniem tortu kremem każdy blat nasączamy naparem posłodzonej kawy. Kawowy poncz można też wzbogacić alkoholem.

Przygotowanie kremu:

  1. Zawartość opakowania z kremem miksujemy z zimnym mlekiem i śmietanką.
  2. Kremem smarujemy pierwszy blat biszkoptu, kładziemy na nim drugi. Czynność tę powtarzamy dla każdego z blatów.
  3. Dekorujemy kremem również tort na zewnątrz – tylko boki. Na górę wylewamy czekoladę dekoracyjną Delecta.
  4. Na wierzchu i bokach tortu układamy dowolne słodycze czekoladowe oraz orzechy laskowe Bakalland.
Czekoladowy biszkopt, czekoladowy krem z nutą trufli i czekoladowe ciasteczka, wafelki oraz cukierki to prawdziwa czekoladowa bomba. Dzięki słodyczy nowej linii La Chocolatiere poczujesz się jak w najlepszej kawiarni.

Mini-Brownie z musem czekoladowym
Masz ochotę na coś pysznego? Postaw na moc czekolady – moc czekolady na Twoim stole!

Składniki (1 blaszka)

Ciasto:

Mus:

  • 125 ml zimnego mleka
  • 250 g serka mascarpone

Do dekoracji:


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie ciasta:

  1. Rozpuszczamy margarynę.
  2. Zestawiamy z ognia, dodajemy krople czekolady i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia kropli. Pozostawiamy do wystudzenia.
  3. Nastawiamy piekarnik na 180°C (bez termoobiegu).
  4. Do wysokiego naczynia wbijamy jajka i miksujemy przez 1 min.
  5. Dodajemy zawartość torebki z ciastem brownie i miksujemy jeszcze przez 3 min. Na koniec dodajemy wystudzoną masę czekoladową, wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Gotową masę przekładamy do prostokątnej blaszki o wym. 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30–35 min. Pozostawiamy do wystudzenia poza piekarnikiem.

Przygotowanie musu:

  1. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i dodajemy serek mascarpone. Wsypujemy zawartość torebki z musem.
  2. Miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  3. Mus przekładamy do rękawa cukierniczego.

Przygotowanie ciasta z musem:

  1. Wystudzone ciasto kroimy poziomo na dwa duże blaty.
  2. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy mus na spodni blat i przykrywamy górnym blatem.
  3. Dekorujemy wierzch ciasta, wyciskając loki kremu, a następnie układając na nim połamane cząstki pralinek-jajek.
  4. Dodatkowo możemy całość posypać płatkami czekoladowymi Decorada.
  5. Ciasto kroimy na kawałki.
Małe porcje, ale z mnóstwem smaków. Poczuj się mistrzem deserów z nową linią La Chocolatiere.

Panna cotta z kroplą prosecco i kolorowymi malinami
Inspiruj się włoskimi smakami i stwórz elegancki deser jak z najlepszej kawiarni!

Składniki (4 porcje)

PRZYGOTOWANIE:
  1. 4 szklanki ustawiamy tak, by stabilnie stały w pozycji pochylonej (np. na tacce z wysokim rantem).
  2. Do garnka wlewamy schłodzoną śmietankę, a następnie ją podgrzewamy.
  3. Wsypujemy zawartość torebki z panna cottą, energicznie mieszając do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Po zagotowaniu przelewamy przez sitko o drobnych oczkach i wlewamy do przygotowanych szklanek. Poziom płynu będzie nachylony w stosunku do dna szklanek – chcemy, aby zastygł w taki sposób.
  5. Po wystudzeniu przekładamy delikatnie tackę ze szklankami do lodówki na 4 godziny.
  6. Przed podaniem przygotowujemy sos, łączymy 50 ml prosecco i 75 ml zimnej wody.
  7. Do płynu wsypujemy gotową mieszankę z sosem, energicznie mieszając.
  8. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
  9. Nakładamy na zastygniętą panna cottę, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 5 minut.
  10. Schłodzony deser przed podaniem dekorujemy garścią kolorowych malin i świeżą miętą.
Linia La Chocolatiere to inspiracja z najlepszych kawiarni. Małe porcje, które pozwolą na chwilę przyjemności. Spróbuj, jakie to proste i pyszne!

Brownie z musem à la suflet
Brownie à la suflet? Oczywiście! Małe porcje, dodatek truskawek i poczujesz się jak w nowoczesnej kawiarni. Wypróbuj!

Składniki (6–8 porcji)

Ciasto:


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie ciasta:

  1. Rozpuszczamy margarynę. Zestawiamy z ognia, dodajemy krople czekolady i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia kropli.
  2. Pozostawiamy do wystudzenia.
  3. Nastawiamy piekarnik na 180°C (bez termoobiegu).
  4. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja i miksujemy przez 1 minutę. Dodajemy zawartość torebki z ciastem brownie i miksujemy jeszcze przez 3 minuty.
  5. Na koniec dodajemy wystudzoną masę czekoladową, wszystko dokładnie mieszając.
  6. Gotową masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką kokilek, pieczemy ok. 30–35 min. Po upieczeniu studzimy.

Przygotowanie musu:

  1. Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i dodajemy serek mascarpone.
  2. Wsypujemy zawartość torebki z musem i razem miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  3. Mus przekładamy do rękawa cukierniczego.
  4. Dekorujemy suflety musem, pozostawiając je w kokilkach.
  5. Na wierzchu układamy cząstki truskawek.
Nowa linia produktów La Chocolatiere marki Delecta pomoże Ci zostać mistrzem deserów w domu. Zaskocz rodzinę i przygotuj pyszne, piękne, małe porcje wykwintnego ciasta brownie z musem czekoladowym.

Ciasteczka brownie z musem czekoladowym i polewą czekoladową
Jesteś czekoladomaniakiem? Na pewno pokochasz czekoladowe ciasteczka z czekoladowym kremem oblane… tak, czekoladową polewą!

Składniki (6 ciasteczek)

Ciasto:

Mus:

  1. 125 ml zimnego mleka
  2. 250 g serka mascarpone
  3. orzechy laskowe Bakalland
  4. foremka na babeczki (silikonowa forma na dekoracyjne babeczki)
  5. 80 g czekolady
  6. 30 g śmietanki

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie ciasta:

  1. Rozpuszczamy margarynę. Zestawiamy z ognia, dodajemy krople czekolady i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia kropli.
  2. Pozostawiamy do wystudzenia.
  3. Nastawiamy piekarnik na 180°C (bez termoobiegu).
  4. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja i miksujemy przez 1 minutę. Dodajemy zawartość torebki z ciastem brownie i miksujemy jeszcze przez 3 minuty.
  5. Na koniec dodajemy wystudzoną masę czekoladową i wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Ciasto pieczemy w blaszce do babeczek 30–35 minut w 180°C, następnie studzimy.
  7. Po wystudzeniu odkrajamy górę babeczek.

Przygotowanie musu:

  1. Do wysokiego naczynia z mlekiem i serkiem mascarpone wsypujemy zawartość torebki z musem i razem miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  2. Mus przekładamy do rękawa cukierniczego.
  3. Wyciskamy mus na dolną część babeczki, tworząc dekoracyjny wzór. Przykrywamy górną częścią babeczki.
  4. Przygotowujemy polewę czekoladową: rozpuszczamy czekoladę na parze, dodajemy śmietankę, mieszamy rózgą.
  5. Polewą oblewamy ciasteczka z góry i dekorujemy orzeszkami.
Babeczki brownie z musem czekoladowym z linii La Chocolatiere to nasz sposób, żeby zachwycić nawet największych smakoszy czekolady. Przygotuj się na dokładki!

Panna cotta z ciasteczkiem czekoladowym
Panna cotta z białą czekoladą i malinami podana na małym czekoladowym ciasteczku – bądź mistrzem deserów w swoim domu.

Składniki (6 deserków)

Panna cotta:

Ciasteczka:

  • 100 g masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 małe jajka o temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 70 g mąki
  • mała szczypta soli
  • foremki silikonowe do panna cotty – o dowolnym kształcie, np. kopułek

PRZYGOTOWANIE:
  1. Do garnka wlewamy schłodzoną śmietankę, a następnie podgrzewamy.
  2. Wsypujemy zawartość torebki z panna cottą, energicznie mieszając do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Po zagotowaniu przelewamy przez sitko o drobnych oczkach i wlewamy do silikonowych foremek.
  4. Po wystudzeniu przekładamy do lodówki na 4 godziny.
  5. W tym czasie przygotowujemy ciasto na ciasteczka pod spód panna cotty.
  6. Piekarnik nagrzewamy do 160ºC.
  7. Bierzemy małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 x 28 cm lub inną o takiej samej powierzchni, smarujemy ją odrobiną masła i wykładamy papierem do pieczenia.
  8. Masło wkładamy do rondla i roztapiamy.
  9. Dodajemy czekoladę połamaną na kostki i, cały czas mieszając, roztapiamy.
  10. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem. Dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem i ponownie miksujemy lub mieszamy rózgą na gładką masę.
  11. Dodajemy mąkę oraz sól i miksujemy na jednolite ciasto.
  12. Przekładamy do przygotowanej blaszki, pieczemy ok. 30 minut, po czym studzimy.
  13. Wycinamy z ciasta krążki o średnicy zbliżonej do średnicy panna cotty.
  14. Zastygniętą panna cottę wyciągamy z lodówki i delikatnie wyjmujemy z kokilek – możemy je wcześniej na moment zanurzyć w gorącej wodzie, aby łatwiej odeszły.
  15. Przed podaniem przygotowujemy sos, dodając do niego 125 ml zimnej wody. Do płynu wsypujemy gotową mieszankę z sosem malinowym, energicznie mieszając.
  16. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, nakładamy na każdą porcję deseru i dekorujemy maliną.
La Panna cotta z linii La Chocolatiere zabierze Twoich domowników w podroż do słonecznych Włoch, a Ty poczujesz się jak mistrz deserów.

Rurki z Kremem peanut butter
Któż nie lubi rurek? Chyba nie ma takiej osoby. My polecamy rurki ze smakiem roku, czyli Kremem peanut butter. Nowoczesność i tradycja tworzą nieziemskie połączenie.

Składniki (10 rurek)

Ciasto:

  • 125 g mąki pszennej
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 80 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • łyżka stopionego masła do posmarowania rurek
  • foremki w kształcie rurek

Krem:


PRZYGOTOWANIE:
  1. Nagrzewamy piekarnik do 200ºC (bez termoobiegu).
  2. Łączymy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy.
  3. Rozwałkowujemy ciasto i dzielimy na cienkie paski, ok. 5 cm.
  4. Każdy pasek nawijamy na osobną rurkę cukierniczą.
  5. Układamy na blaszce wyłożonej papierem, smarujemy ciasto odrobiną stopionego masła i posypujemy cukrem trzcinowym.
  6. Pieczemy ok. 15 minut.
  7. Przygotowujemy krem. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietankę i mleko.
  8. Wsypujemy zawartość torebki z kremem i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  9. Bezpośrednio po ubiciu gotowym kremem napełniamy rurki za pomocą szprycy.
Z nową linią La Chocolatiere zaczarujesz swoje tradycyjne desery i sprawisz, że Twoi bliscy poczują się jak w eleganckiej kawiarni.

Tort makowy z Kremem peanut butter
Tort, który łączy w sobie zaskakujące smaki, teraz zrobisz samodzielnie w domu. Twoi goście będą przekonani o tym, że powstał w najlepszej cukierni!

Składniki (1 tortownica o średnicy ok. 25 cm)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mak przekładamy do rondla, zalewamy mlekiem, zagotowujemy, zostawiamy na noc.
  2. Następnego dnia mak odcedzamy i mielimy dwukrotnie.
  3. Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, odciskamy.
  4. W mikserze ucieramy na puszystą masę miękkie masło, żółtka i cukier.
  5. Dodajemy surową kaszę, proszek do pieczenia, jabłka, mak i dokładnie mieszamy.
  6. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy, mieszamy.
  7. Ciasto przekładamy do formy o średnicy 25 cm. Pieczemy godzinę w 180ºC.
  8. Po upieczeniu studzimy, po czym przekrajamy na 3 blaty.
  9. Przygotowujemy krem. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietankę i mleko.
  10. Wsypujemy zawartość torebki z kremem i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
  11. Bezpośrednio po ubiciu gotowym kremem przekładamy każdy z blatów tortu. Dekorujemy również wierzch tortu. Gotowy tort możemy posypać ziarenkami maku i orzeszkami ziemnymi.
Makowa królowa z jabłkami i Kremem peanut butter z nowej linii La Chocolatiere przeniesie Cię w krainę wyszukanej przyjemności – delektuj się pysznym tortem makowym!

Ciasto czekoladowe z gruszką
A gdyby tak zatopić gruszkę w cieście czekoladowym? Piękny efekt, a smak… Sprawdźcie sami!

Składniki (1 keksówka ok. 27 cm)

PRZYGOTOWANIE:
  1. Gruszki obieramy ze skórki i ścinamy lekko dół, by gruszki mogły stać.
  2. Rozpuszczamy i studzimy margarynę.
  3. W wysokim naczyniu mieszamy wodę z margaryną, dodajemy jaja, wsypujemy połowę zawartości opakowania z ciastem czekoladowym i miksujemy ok. 4 minuty.
  4. Formę wykładamy papierem, na dno wlewamy nieco masy, a następnie kładziemy gruszki i zalewamy je resztą ciasta.
  5. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy w 175ºC przez 40−45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
  6. Czekoladę dekoracyjną przygotowujemy wg instrukcji z opakowania: umieszczamy ją w gorącej wodzie na 7 minut, a następnie odcinamy końcówkę i polewamy nią ciasto.
Efekt jest najlepszy, kiedy gruszka w całości zatopiona jest w cieście, a biała czekolada karmelowa do dekoracji dodaje deserowi intrygującego smaku. Dzięki La Chocolatiere zostaniesz mistrzem deserów!

Torcik czekoladowo-wiśniowy
Mini czekoladowe ciasteczka z kremem brownie z nutą trufli – smak jak z najlepszej cukierni. Jedna porcja to będzie za mało, obiecujemy!

Składniki (1 blaszka)

CIASTO:

KREM:

DODATKOWO:

POLEWA:

  • 150 g czekolady
  • 50 g masła
  • 30 ml śmietanki 30–36%
  • maliny i orzeszki pinii do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
  1. W misce umieszczamy razem sypkie składniki: mąkę, kakao, sodę oraz proszek i dokładnie mieszamy.
  2. Do małego garnka wlewamy szklankę mleka, dodajemy 250 g masła.
  3. Rondelek z masłem i mlekiem podgrzewamy na małym ogniu, aż masło roztopi się w mleku.
  4. Dodajemy do rondelka pokruszoną gorzką czekoladę. Całość mieszamy powoli za pomocą łyżki, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
  5. Rondelek z płynem czekoladowym odstawiamy do przestudzenia.
  6. W tym czasie do dużej miski wsypujemy szklankę drobnego cukru i wbijamy pięć średniej wielkości jajek, po czym ubijamy mikserem na najwyższych obrotach przez minimum 4 minuty, aż masa stanie się puszysta. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
  7. Do masy jajecznej wlewamy przestudzony płyn czekoladowy. Płyn wlewamy cienką strużką, stale mieszając lub miksując na najniższych obrotach.
  8. Na koniec wsypujemy mieszankę pozostałych sypkich składników i powoli mieszamy ciasto trzepaczką.
  9. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem ok. 23 x 30 cm.
  10. Formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175ºC (grzanie góra/dół). Wybieramy środkową półkę.
  11. Ciasto pieczemy 50 minut.
  12. Po upieczeniu zostawiamy je jeszcze na 5 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, po czym wyjmujemy i studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na 2 blaty.
  13. Przyrządzamy krem czekoladowy brownie, miksując zawartość dwóch opakowań ze schłodzoną śmietanką i mlekiem.
  14. Na dolny blat ciasta nakładamy grubą warstwę kremu, dokładnie wyrównujemy, a na nią – warstwę konfitury.
  15. Następnie kładziemy drugi blat ciasta i kolejną warstwę kremu, ponownie wyrównujemy i na nią wysypujemy wiórki kokosowe.
  16. Ciasto odstawiamy do schłodzenia na 15–20 minut.
  17. W tym czasie przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem masła i śmietanki. Dobrze mieszamy.
  18. Schłodzone ciasto oblewamy polewą, a gdy zastygnie, kroimy na prostokątne kawałki, każdorazowo polewając nóż gorącą wodą – zapewni to idealnie równą krawędź.
  19. Na każdym kawałku robimy dekorację z malin i orzeszków pinii.
Ciasto z kremem à la brownie z nutą trufli to iście królewski deser. Zaskocz swoją rodzinę słodkościami z nowej linii La Chocolatiere i przygotuj mistrzowski deser.

Delecta
KONKURS

Nagrody Nagrody
Weź udział