Daj się skusić wyjątkowym przepisom i razem z nami odkrywaj królestwo czekolady w rozkosznie wielu kompozycjach smaków i aromatów.
Zostań mistrzem deserów i poczuj się w swoim domu jak we francuskiej kawiarni!
Babeczki cookie brownie z bitą śmietaną i malinami
A gdyby tak z ciasta cookie brownie przygotować małe porcje w for...
Babeczki z czekoladową koronką
Zwykła muffina stanie się niezwykła, kiedy przygotujesz ją wg nas...
Brownie z musem a’la suflet
La Brownie w wersji a la’ suflet? Oczywiście! Małe porcje, dodate...
Ciasteczka brownie z musem czekoladowym i polewą czekoladową
Małe ciasteczko, mocno czekoladowe, przełożone czekoladowym kreme...
Ciasteczka czekoladowe z kremem irish cream i malinami
Organizujesz przyjęcie? Brakuje ci pomysłów do przygotowania eleg...
Ciasto cookie brownie serce z kolorowymi piegami
Wiadomo od lat, że czekolada to afrodyzjak. Warto ją wykorzystać ...
Ciasto Cookie brownie z borówkami
Ciasto brownie to hit ostatnich sezonów. Ale hit hitów, to dodate...
Ciasto czekoladowe z gruszką
A gdyby tak zatopić gruszkę w cieście czekoladowym? Piękny efekt ...
Czekolada do picia z piankami marshmallows
Gorąca czekolada jak z najlepszej kawiarni. Kolorowo według uznan...
Czekolada malinowa z bitą śmietaną i malinami
Nie ma nic lepszego na świecie niż gorąca czekolada z bitą śmieta...
Deser irish cream z czarnymi owocami
Czarne, leśne owoce w towarzystwie wyjątkowego kremu. Irish cream...
Krem peanut butter z ciasteczkowo-orzechowym crunchem
Najmodniejszy smak w tym sezonie wkroczył na salony. Pyszny deser...
Kulki kokosowe z bakaliowo-czekoladowym sercem
Kulki kokosowe to szał, bo któż ich nie lubi? W środku niespodzia...
Mini-Brownie z musem czekoladowym
Masz ochotę na coś pysznego? Postaw na moc czekolady – moc czekol...
Mini czekoladowe ciasteczka z kremem czekoladowe brownie
Podwójna dawka czekolady może się przydać, kiedy na dworze ciemno...
Muffiny Brownie na 3 sposoby
Ja wole z orzechami a ja z kremem! Znacie? Dla każdego łasucha ma...
Mus czekoladowy z karmelizowaną pomarańczą
Mus czekoladowy z pomarańczowym sosem to jeszcze więcej czekolady...
Mus czekoladowy z pomarańczą i tartą czekoladą
Czeka Was eleganckie przyjęcie? Wypróbujcie nasz deser – mocno cz...
Mus karmelowy z czekoladą i karmelizowanymi orzechami
Mus karmelowy z roztopionymi kroplami czekolady to istne szaleńst...
Mus karmelowy z jadalną ziemią i prażonymi migdałami
Małe porcje deserów to szał imprez. Dzięki temu możesz spróbować ...
Orzechowo-zbożowe ciastka
Szybkie ciasteczka, wypełnione czekoladą do dekoracji to świetna ...
Panna cotta z ciasteczkiem czekoladowym
Panna cotta w wersji z białą czekoladą i malinami. Podana na mały...
Panna cotta z kroplą prosecco i kolorowymi malinami
Inspiruj się włoskimi smakami i stwórz elegancki deser jak z najl...
Rurki z kremem peanut butter
Któż nie lubi rurek? Chyba nie ma takiej osoby. My polecamy rurki...
Torcik czekoladowo-wiśniowy
Mini czekoladowe ciasteczka z kremem brownie z nutą trufli – smak...
Tort bomba czekoladowa
Pyszny biszkopt, mocno czekoladowy krem brownie i dużo słodyczy. ...
Tort makowy z kremem peanut butter
Pyszny makowy tort, przełożony kremem peanut butter z nowej linii...
Tort z czekoladowym drippem
Piękny tort idealny na prezent czy rodzinna imprezę. Spróbuj jaki...
Tort z muffin Brownie
Muffinka to czy tort? Dla każdego coś smacznego. Spróbuj przygoto...
Tort z Wieżą Eiffla
Czeka Cię impreza i nie masz pomysłu na tort? Sprawdź nasz przepi...
Babeczki cookie brownie z bitą śmietaną i malinami
A gdyby tak z ciasta cookie brownie przygotować małe porcje w formie babeczek? Oj będzie się działo. Spróbuj!
- Ciasto przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu: topimy 100 g margaryny, przekładamy do misy miksera, dodajemy jajko i mieszankę na ciasto czekoladowe, miksujemy.
- Na koniec dodajemy 3 łyżki kropli czekoladowych. Masę przekładamy do aluminiowych papilotek.
- Przygotowujemy ciasto kruche miksując zawartość torebki z żółtkiem i 25 g masła.
- Pod koniec dodajemy 3 łyżki kropli czekoladowych.
- Ciasto wykładamy na ciasto czekoladowe, posypujemy resztą kropli. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180°C.
- Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem łyżeczki cukru pudru, wyciskamy szprycą na przestudzone babeczki.
- Na wierzchu układamy maliny.
Z nową linią produktów La Chocolatier nawet zwykła babeczka stanie się babeczką cookie brownie. Dodatek owoców będzie smacznym wykończeniem.
![]()
![]()
Babeczki z czekoladową koronką
Zwykła muffina stanie się niezwykła, kiedy przygotujesz ją wg naszego pomysłu. Inspirujemy na wysokim poziomie wypieków.
- 1 opakowanie Muffin brownie Delecta
- 125 ml mleka
- 100 ml oleju
- 2 jaja
- 3 czekolady gorzkie 70% zawartości kakao
- Dodatkowo: czysty słoik, paski papieru do pieczenia, taśma klejąca
- Przygotowujemy koronkowe koszyczki: Przygotuj czysty słoik lub szklaną butelkę oraz paski z papieru do pieczenia o wymiarach 10x30 cm.
- Owiń słoik papierem i zabezpiecz taśmą klejącą, aby pasek nie rozwinął się podczas dalszej pracy.
- W kąpieli wodnej rozpuść 3 czekolady i przełóż do woreczka strunowego.
- Odetnij róg woreczka i starannie wyciskaj czekoladę, tworząc koronkę na papierze.
- Całość włóż na 5 min do zamrażarki i odczekaj aż koronka zastygnie.
- Po 5 min delikatnie osuń papier wraz z czekoladą ze słoika, a następnie oddziel pozostały papier od czekolady.
- Przechowuj w lodówce do momentu podania.
- Pozostałą czekoladę wykorzystaj, tworząc dowolne kształty na arkuszu papieru do pieczenia.
- Po chwilowym zamrożeniu, idealnie sprawdzą się podczas dekoracji babeczek.
- Muffiny brownie przyrządzamy wg instrukcji z opakowania, miksując zawartość torebki z jajami, mlekiem i olejem.
- Do otrzymanej masy wsypujemy 2/3 kropli czekoladowych, całość przekładamy do foremek i posypujemy pozostałymi kropelkami.
- Wypiekamy 20 min. w temperaturze 180°C. Studzimy.
- Po wystudzeniu, układamy babeczki na paterze.
- Dekoracyjnie nakładamy na nie czekoladowe koronki i dowolne owoce.
Muffiny brownie owinięte czekoladą, idealne na imprezy. Linia produktów La chocolatiere zabierze cię w świat wyrafinowanych wypieków.
![]()
![]()
Brownie z musem a’la suflet
La Brownie w wersji a la’ suflet? Oczywiście! Małe porcje, dodatek truskawek i poczujesz się jak w nowoczesnej kawiarni. Wypróbuj!
do ciasta:
do musu:
- 125 ml zimnego mleka
- 250 g serka mascarpone
- truskawki
- Rozpuść margarynę. Zestaw z ognia, dodaj krople czekolady i dokładnie wymieszaj (do całkowitego rozpuszczenia kropli).
- Pozostaw do wystudzenia.
- Nastaw piekarnik na 180°C (bez termoobiegu).
- Do wysokiego naczynia wbij jaja i miksuj przez 1 min. Dodaj zawartość torebki z ciastem brownie i miksuj jeszcze przez 3 min.
- Na koniec dodaj wystudzoną masę czekoladową, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę przełóż do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką kokilek i piecz ok 30-35 min, wystudź.
- Przygotuj mus: do wysokiego naczynia wlej mleko i dodaj serek mascarpone.
- Wsyp zawartość torebki z musem i razem miksuj na najwyższych obrotach przez 3 minuty. 9. Mus przełóż do rękawa cukierniczego.
- Udekoruj suflety musem, pozostawiając je w kokilkach.
- Na wierzchu ułóż cząstki truskawek.
Nowa linia produktów AL. Chocolatiere marki Delecta pomoże ci zostać mistrzem deserów w domu. Zaskocz rodzinę i przygotuj pyszne, piękne, małe porcje wykwintnego ciasta brownie z musem czekoladowym. Viola.
![]()
![]()
Ciasteczka brownie z musem czekoladowym i polewą czekoladową
Małe ciasteczko, mocno czekoladowe, przełożone czekoladowym kremem to nasza propozycja na popołudnie. Chcesz poczuć się jak w eleganckiej kawiarni? Wypróbuj nasze brownie z musem czekoladowym.
- Rozpuść margarynę. Zestaw z ognia, dodaj krople czekolady i dokładnie wymieszaj (do całkowitego rozpuszczenia kropli).
- Pozostaw do wystudzenia.
- Nastaw piekarnik na 180°C (bez termoobiegu).
- Do wysokiego naczynia wbij jaja i miksuj przez 1 min. Dodaj zawartość torebki z ciastem brownie i miksuj jeszcze przez 3 min.
- Na koniec dodaj wystudzoną masę czekoladową, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Ciasto piecz w blaszce do babeczek, 30-35 minut w 180°C, wystudź.
- Po wystudzeniu odkrój górę babeczek, tak aby składać dwie ze sobą, symetrycznie.
- Przygotuj mus: do wysokiego naczynia wlej mleko i dodaj serek mascarpone.
- Wsyp zawartość torebki z musem i razem miksuj na najwyższych obrotach przez 3 minuty. 10. Mus przełóż do rękawa cukierniczego.
- Na jedną babeczkę wyciśnij mus, tworząc dekoracyjny wzór, przykryj drugą babeczką.
- Przygotuj polewę czekoladową: rozpuść czekoladę na parze, dodaj śmietankę, wymieszaj rózgą.
- Polewą oblej ciasteczka z góry, udekoruj orzeszkami.
Le Brownie z musem czekoladowym z linii La Chocolatiere to nasz sposób na najbardziej wymagające podniebienia. Po prostu moc czekoladowy na twoim talerzyku.
![]()
![]()
Ciasteczka czekoladowe z kremem irish cream i malinami
Organizujesz przyjęcie? Brakuje ci pomysłów do przygotowania eleganckiego ciasta? Biegniemy z pomocą. Nasze małe porcje ciasta z irish cream i owocami znikną ze stołu bardzo szybko. Obiecujemy.
- Przygotuj biszkopt kakaowy. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.
- Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli. Gdy piana zacznie robić się gęsta i biała, rozpocznij dodawanie cukru. Dodawaj go partiami, po około dwie łyżki.
- Następnie do masy dodaj żółtka i zmiksuj krótko na małych obrotach.
- Sypką mieszankę składników również dodaj partiami i mieszaj tylko do połączenia się składników.
- Masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 160°C do suchego patyczka ok.40-50 min.
- Po upieczeniu biszkopt wystudź i wyjmij z blaszki.
- Biszkopt przekrój na dwa blaty, a następnie na małe prostokąty o równej wielkości.
- Przygotuj krem o smaku irish cream.
- Do wysokiego naczynia wlej schłodzoną śmietankę i mleko.
- Wsyp zawartość torebki z kremem i miksuj na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
- Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego, wyciśnij na dolny biszkopt, nałóż maliny, przykryj drugim kawałkiem ciasta.
- Czynność powtórz.
Małe ciasteczka z kremem o smaku likieru irlandzkiego, idealne na przyjęcie w domu. Zaskocz rodzinę i przyjaciół pysznym deserem jak z najlepszej kawiarni.
![]()
![]()
Ciasto cookie brownie serce z kolorowymi piegami
Wiadomo od lat, że czekolada to afrodyzjak. Warto ją wykorzystać w cieście cookie brownie, a wypiek w kształcie serca doda uroku i będzie super niespodzianką na Walentynki.
Przygotowanie kropli czekolady:
Podziel całą ilość kropli czekolady na 3 części:
Pierwsza cześć (do ciasta brownie): odsyp z torebki 4-5 łyżek kropli czekolady (ok. 45 g)
Druga część (do ciasta kruchego): odsyp z torebki 7 łyżek kropli czekolady (ok. 70 g)
Trzecia część (do posypania ciasta przed wypiekiem): odsyp z torebki 1 łyżkę (ok. 10 g) kropli czekolady.
Przygotowanie ciasta czekoladowego:
- Rozpuść i wystudź 100 g margaryny.
- Nagrzej piekarnik do temp. 180°C bez termoobiegu.
- Do miski wsyp zawartość torebki z ciastem czekoladowym, dodaj jajo, 2 łyżki mleka, rozpuszczoną margarynę i wymieszaj łyżką ok. 1 minuty.
- Pod koniec mieszania dodaj odłożonych 45 g kropli czekolady (4-5 łyżek).
- Wyłóż ciasto na dno silikonowej foremki w kształcie serca i wyrównaj.
Przygotowanie ciasta kruchego:
- Do miski wsyp zawartość torebki z ciastem kruchym, dodaj żółtko i miękką margarynę (75 g). Miksuj przez ok. 3 minuty na najwyższych obrotach (mieszadła świderki lub płaskie mieszadło w mikserze planetarnym).
- Na koniec miksowania dodaj odłożone krople czekolady ok. 70 g i wymieszaj.
- Ciasto kruche wyłóż małymi porcjami na ciasto czekoladowe (po łyżeczce).
- Całość ciasta posyp odłożonymi kroplami czekolady (ok. 1 łyżka) oraz piegami Decorada.
- Ciasto natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-23 minut do jego zarumienienia.
Kto kocha czekoladę na pewno nie oprze się połączeniu ciasta brownie z ciastem kruchym. Nowoczesność w Twoim domu, zostań mistrzem deserów z pomocą linii produktów La Chocolatiere.
![]()
![]()
Ciasto Cookie brownie z borówkami
Ciasto brownie to hit ostatnich sezonów. Ale hit hitów, to dodatek ciasta kruchego, które razem z gęstą warstwą brownie, tworzą dwa uzupełniające się wymiary smaków. Spróbuj najlepszego ciasta na świecie.
Przygotowanie kropli czekolady:
Podziel całą ilość kropli czekolady na 3 części:
Pierwsza cześć (do ciasta brownie): odsyp z torebki 4-5 łyżek kropli czekolady (ok. 45 g)
Druga część (do ciasta kruchego): odsyp z torebki 7 łyżek kropli czekolady (ok. 70 g)
Trzecia część (do posypania ciasta przed wypiekiem): odsyp z torebki 1 łyżkę (ok. 10 g) kropli czekolady
Przygotowanie ciasta czekoladowego:
- Rozpuść i wystudź 100 g margaryny.
- Nagrzej piekarnik do temp. 180°C bez termoobiegu.
- Blachę o wymiarach ok. 18x30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Do miski wsyp zawartość torebki z ciastem brownie, dodaj jajo, 2 łyżki mleka, rozpuszczoną margarynę i wymieszaj łyżką ok. 1 minuty.
- Pod koniec mieszania dodaj odłożonych 45 g kropli czekolady (4-5 łyżek).
- Wyłóż ciasto na dno foremki, wysyp borówki i wyrównaj.
Przygotowanie ciasta kruchego:
- Do miski wsyp zawartość torebki z ciastem kruchym, dodaj żółtko i miękką margarynę (75g).
- Miksuj przez ok. 3 minuty na najwyższych obrotach (mieszadła świderki lub płaskie mieszadło w mikserze planetarnym).
- Pod koniec miksowania dodaj odłożone krople czekolady ok. 70 g i wymieszaj.
- Ciasto kruche wyłóż małymi porcjami na ciasto czekoladowe (po łyżeczce).
- Całość ciast w blaszce posyp odłożonymi kroplami czekolady (ok. 1 łyżka).
- Ciasto natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-23 minut do jego zarumienienia.
Modne i pożądane ciasta do samodzielnego przygotowania w domu. Ty też możesz zostać wirtuozem deserów w swoim domu.
![]()
![]()
Ciasto czekoladowe z gruszką
A gdyby tak zatopić gruszkę w cieście czekoladowym? Piękny efekt a smak….sprawdźcie sami.
- Gruszki obierz ze skórki i zetnij lekko dół, by gruszki mogły stać.
- Rozpuść i ostudź margarynę.
- W wysokim naczyniu wymieszaj wodę z margaryną, dodaj jaja, wsyp połowę zawartości opakowania z ciastem czekoladowym i miksuj około 4 minuty.
- Formę wyłóż papierem, na dno wlej nieco masy, a następnie połóż gruszki, wlej resztę ciasta.
- Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 175ºC około 40−45 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
- Czekoladę dekoracyjną przygotuj wg instrukcji z opakowania. Umieść je w gorącej wodzie na 7 minut, a następnie odetnij końcówkę i polej czekoladą ciasto.
Efekt świetny, kiedy gruszka w całości zatopiona jest w cieście. Czekolada do dekoracji biała karmelowa doda smaku. Z nową linią La Chocolatiere zostaniesz mistrzem deserów.
![]()
![]()
Czekolada do picia z piankami marshmallows
Gorąca czekolada jak z najlepszej kawiarni. Kolorowo według uznania z piankami marshmallow. Spróbuj jakie to łatwe i pyszne.
- Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy 2 opakowania czekolady do picia Delecta.
- Dokładnie rozpuszczamy.
- Rozlewamy do dwóch szklanek.
- Na wierzch wysypujemy pianki marshmallows.
Czekoladę uwielbiają wszyscy, a dodatek pianek spowoduje moc kolorów i smaków.
Czekolada malinowa z bitą śmietaną i malinami
Nie ma nic lepszego na świecie niż gorąca czekolada z bitą śmietaną i owocami. Kto się nie zgadza, niech spróbuje, na pewno się nie zawiedzie.
- Zimną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno i przekładamy do rękawa cukierniczego.
- Gorące mleko wlewamy do rondla, wsypujemy 2 saszetki czekolady do picia Delecta i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Nie gotujemy.
- Czekoladę rozlewamy do dwóch wysokich szklanek, a na wierzch wyciskamy dekoracyjnie ubitą śmietanę.
- Całość posypujemy płatkami czekolady Decorada i dekorujemy malinami.
Połączenie idealne: czekolada i owoce. Za każdym razem możesz przygotować inną wersje pysznego, gorącego napoju. Dodatek bitej śmietany dopełni smaku.
Deser irish cream z czarnymi owocami
Czarne, leśne owoce w towarzystwie wyjątkowego kremu. Irish cream to smak irlandzkiego likieru, który w połączeniu z owocami wyczaruje elegancki deser, do przygotowania w każdym domu.
- 1 opakowanie Kremu smak irish cream Delecta
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30-36%
- 100 ml zimnego mleka
- 3 łyżki konfitury porzeczkowej
- jeżyny lub inne czarne owoce do dekoracji
- Do wysokiego naczynia wlej schłodzoną śmietankę i mleko.
- Wsyp zawartość torebki z kremem i miksuj na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
- Podziel krem na dwie części w proporcjach 1:3.
- Do mniejszej części dodaj konfiturę z czarnych porzeczek i wymieszaj łyżką.
- Większą część przełóż do rękawa cukierniczego.
- Nakładaj na zmianę warstwy kremu (dwie białe przełożone jedną fioletową).
- Wykończ fantazyjnymi lokami z kremu a górę udekoruj jeżynami.
- Wstaw do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.
Zostań wirtuozem deserów z nową linią kremów La Chocolatiere. Smak jak z najlepszej kawiarni, teraz do przygotowania w każdym domu.
![]()
![]()
Krem peanut butter z ciasteczkowo-orzechowym crunchem
Najmodniejszy smak w tym sezonie wkroczył na salony. Pyszny deser z kremem peanut butter, orzechami, precelkami, po prostu szał dla podniebienia. Sprawdź jak go przygotować.
- Orzechy włoskie upraż na patelni przez 3-4 minuty.
- Przełóż do moździerza wraz z herbatnikami i pokrusz na małe kawałeczki.
- Aby przygotować krem, do wysokiego naczynia wlej schłodzoną śmietankę i mleko.
- Wsyp zawartość torebki z kremem i miksuj na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
- Do słoiczków na dno wsyp warstwę orzechowo-herbatnikową, następnie nałóż warstwę kremu.
- Czynność powtórz raz jeszcze, by powstały łącznie 4 warstwy.
- Wstaw do lodówki na 3 godziny do schłodzenia.
- Przed podaniem wierzch udekoruj precelkami.
Łatwy i szybki do przygotowania deser jak z najlepszej kawiarni. Czy zostanie porcja, żeby się podzielić?
![]()
![]()
Kulki kokosowe z bakaliowo-czekoladowym sercem
Kulki kokosowe to szał, bo któż ich nie lubi? W środku niespodzianka z ulubionych bakalii, a tak naprawdę możecie dodać tam ,co tylko chcecie.
- Przygotowujemy ciasto czekoladowe. Masło rozpuszczamy, studzimy, przekładamy do dzieży miksera, dodajemy wodę i jaja oraz ½ opakowania ciasta czekoladowego Duża Blacha. Pieczemy wg instrukcji.
- W międzyczasie gotujemy żurawinę ze śliwkami i cukrem cytrynowym (wody potrzebujemy tyle, aby przykryła owoce), do całkowitego zredukowania się wody.
- Ugotowane owoce miksujemy blenderem.
- Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto rozdrabniamy palcami na okruszki i dodajemy do niego zmiksowane owoce, dobrze mieszamy.
- Z przygotowanej masy lepimy kulki.
- Rozpuszczamy czekoladę dekoracyjną białą karmelową Delecta, przelewamy ją na płaski talerz.
- Do drugiego talerza wsypujemy wiórki kokosowe. Kulki zanurzamy w polewie a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych.
- Studzimy do zaschnięcia polewy.
Kulki czekoladowe niczym z kawiarni 😊 Dodatek orzechów czy bakalii spowoduje kolejny wymiar smaku. Zostań wirtuozem deserów w swoim domu.
![]()
![]()
Mini-Brownie z musem czekoladowym
Masz ochotę na coś pysznego? Postaw na moc czekolady – moc czekolady na Twoim stole!
Przygotowanie ciasta:
- Rozpuszczamy margarynę.
- Zestawiamy z ognia, dodajemy krople czekolady i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia kropli. Pozostawiamy do wystudzenia.
- Nastawiamy piekarnik na 180°C (bez termoobiegu).
- Do wysokiego naczynia wbijamy jajka i miksujemy przez 1 min.
- Dodajemy zawartość torebki z ciastem brownie i miksujemy jeszcze przez 3 min. Na koniec dodajemy wystudzoną masę czekoladową, wszystko dokładnie mieszamy.
- Gotową masę przekładamy do prostokątnej blaszki o wym. 25 x 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30–35 min. Pozostawiamy do wystudzenia poza piekarnikiem.
Przygotowanie musu:
- Do wysokiego naczynia wlewamy mleko i dodajemy serek mascarpone. Wsypujemy zawartość torebki z musem.
- Miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
- Mus przekładamy do rękawa cukierniczego.
Przygotowanie ciasta z musem:
- Wystudzone ciasto kroimy poziomo na dwa duże blaty.
- Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy mus na spodni blat i przykrywamy górnym blatem.
- Dekorujemy wierzch ciasta, wyciskając loki kremu, a następnie układając na nim połamane cząstki pralinek-jajek.
- Dodatkowo możemy całość posypać płatkami czekoladowymi Decorada.
- Ciasto kroimy na kawałki.
Małe porcje, ale z mnóstwem smaków. Poczuj się mistrzem deserów z nową linią La Chocolatiere.
![]()
![]()
Mini czekoladowe ciasteczka z kremem czekoladowe brownie
Podwójna dawka czekolady może się przydać, kiedy na dworze ciemno i zimno. Wypróbuj mini ciasteczka z kremem czekoladowe brownie z nutą trufli.
- Przygotowujemy ciasto kruche miksując płaskim mieszadłem (lub zagniatając ręką) zawartość opakowania z ciastem z kawałkami masła, jajem i kakao.
- Ciasto wałkujemy na placek grubości ok 0,8 cm a następnie wycinamy paski długości ok. 6 cm i szerokości ok 2 cm.
- Pieczemy w temp. 170°C ok. 15 minut., studzimy.
- Krem czekoladowe brownie przygotowujemy wg instrukcji z opakowania miksując zawartość opakowania z dodatkiem śmietanki i mleka.
- Przygotowany krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką o płaskiej i szerokiej końcówce i nakładamy na ciasteczka.
- Na wierzchu układamy owoce.
Mini porcja czekoladowego ciasteczka z czekoladowym kremem to propozycja na mistrzowski deser, który wykonasz w swoim domu. Z linią produktów La Chocolatiere wszystko jest łatwe.
![]()
![]()
Muffiny Brownie na 3 sposoby
Ja wole z orzechami a ja z kremem! Znacie? Dla każdego łasucha mamy jego ulubioną muffinkę. Spróbuj jakie to proste.
- Przygotowujemy żurawinę: zalewamy ją ok. 100 ml wody i gotujemy do całkowitego jej odparowania.
- Przygotowujemy karmelizowane orzechy i migdały: rozpuszczamy na patelni 2 łyżki cukru, dodajemy orzechy i migdały i prażymy w cukrze ok. 4 minuty na niskiej mocy, od czasu do czasu mieszając.
- Babeczki przyrządzamy wg instrukcji , miksując zawartość opakowania z jajami, mlekiem i olejem.
- Do otrzymanej masy dosypujemy ⅔ kropli czekoladowych, a całość przekładamy do foremek na babeczki.
- Pozostałą część kropli zalewamy 2 łyżkami mleka i rozpuszczamy, aby uzyskać polewę czekoladową.
- Do 4 części babeczek wkładamy żurawinę. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
- Po wystudzeniu, część babeczek dekorujemy kremem peanut butter i migdałami, część polewą czekoladową i orzechami laskowymi, a babeczki z żurawiną możemy przybrać kwiatami.
To jak, która muffina wygrała? Z nową linią ciast La Chocolatiere zostaniesz wirtuozem wypieków w swoim domu.
![]()
![]()
Mus czekoladowy z karmelizowaną pomarańczą
Mus czekoladowy z pomarańczowym sosem to jeszcze więcej czekolady i kakao. Połączenie z gorzką pomarańczą, nadaje wytrawności, możesz poczuć się jak w eleganckiej kawiarni.
- Do zimnej wody wsyp torebkę z mieszanką na sos, energicznie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Sos przelej do 4 słoiczków i wstaw do lodówki na ok. 5 minut.
- Do garnka wlej schłodzoną śmietankę, a następnie podgrzej.
- Wsyp zawartość torebki z musem, energicznie mieszaj do momentu rozpuszczenia się cząstek czekolady oraz uzyskania gładkiej konsystencji.
- Po zagotowaniu przelej przez sitko o drobnych oczkach, chwilę odczekaj by ostygł i wlej do słoiczków na wcześniej przygotowaną warstwę sosu.
- Po wystudzeniu, wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Karmelizowane pomarańcze przygotuj tuż przed podaniem. Owoc pokrój w plastry.
- Na patelni rozpuść cukier (na palniku o małej mocy, może potrwać to ok. 7 minut, trzeba uważać, aby cukier się nie przypalił) i dodaj plastry pomarańczy, tak by słodki syrop okleił je z dwóch stron.
- Po 2-3 minutach zdejmij z patelni prostu do czekoladowego musu.
Smak inspirowany najlepszymi kawiarniami, nada każdemu deserowi wyjątkowego smaku. Połączenie czekolady i pomarańczy to duet idealny. Ty też możesz zostać wirtuozem deserów w swoim domu.
![]()
![]()
Mus czekoladowy z pomarańczą i tartą czekoladą
Czeka Was eleganckie przyjęcie? Wypróbujcie nasz deser – mocno czekoladowy, z tartą czekoladą i pomarańczami. Całość podana w eleganckim kieliszku. Pięknie i pysznie.
- Przygotuj mus czekoladowy.
- Do garnka wlej schłodzoną śmietankę, a następnie podgrzej.
- Wsyp zawartość torebki z musem czekoladowym, energicznie mieszaj do momentu rozpuszczenia się cząstek czekolady oraz uzyskania gładkiej konsystencji.
- Po zagotowaniu masę przelej przez sitko o drobnych oczkach i wlej do kieliszków.
- Po wystudzeniu, wstaw do lodówki na 4 godziny.
- Sos przygotuj przed samym podaniem.
- Do zimnej wody wsyp gotową mieszankę z sosem pomarańczowym, energicznie mieszając.
- Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie wstaw do lodówki na ok. 5 minut.
- Przed podaniem, polej gotowy deser sosem pomarańczowym i udekoruj plastrami pomarańczy. Wierz posyp startą czekoladą.
Deser iście królewski. Mus czekoladowy, pomarańcza i starta czekolada. Poczuj się wirtuozem deserów w swoim domu.
![]()
![]()
Mus karmelowy z czekoladą i karmelizowanymi orzechami
Mus karmelowy z roztopionymi kroplami czekolady to istne szaleństwo smaków. Przekonaj się, przygotuj mus z orzechami i zaskocz rodzinę pysznym deserem.
- Do garnka przełóż serek mascarpone, a następnie dolewaj małymi porcjami mleko, jednocześnie mieszając mikserem na wysokich obrotach ok. 2 min.
- Wysypuj powoli zawartość torebki z musem karmelowym i miksuj przez 2 minuty.
- Następnie przyrządź czekoladę.
- Do garnka wlej mleko i wsyp zawartość torebki z kropelkami czekolady.
- Podgrzewaj na wolnym ogniu, energicznie mieszając do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
- Odczekaj 10 minut, aby czekolada ostygła.
- Przygotuj orzechy: na patelni rozpuść cukier, następnie dodaj orzechy włoskie i orzechy nerkowca Bakalland i podgrzewaj jeszcze chwilę od czasu do czasu mieszając.
- Orzechy również przestudź, zanim ułożysz je na kremie.
- Do szklanek lub słoiczków nakładaj warstwy musu, przekładając je warstwą roztopionej czekolady (naprzemiennie 2-3 warstwy). Wierzch udekoruj karmelizowanymi orzechami.
Mocno karmelowy mus przełożony orzechami i roztopioną czekoladą. Deser mistrzów. Poczuj się jak w najlepszej cukierni i bądź wirtuozem deserów w swoim domu.
![]()
![]()
Mus karmelowy z jadalną ziemią i prażonymi migdałami
Małe porcje deserów to szał imprez. Dzięki temu możesz spróbować kilku i nie mieć wyrzutów sumienia.
- Przygotowujemy karmelizowane migdały.
- Na patelni, na małej mocy rozpuszczamy 2 łyżki cukru (nie mieszamy na tym etapie), dodajemy migdały i prażymy ok. 4 minuty, aż cukier oblepi ich powierzchnię, odkładamy do ostygnięcia.
- Ciasteczka i mak umieszczamy w moździerzu i rozdrabniamy na drobne okruszki, wsypujemy je na spód słoiczków.
- Następnie przyrządzamy mus wg instrukcji z opakowania: miksujemy zawartość torebki z serkiem mascarpone i mlekiem.
- Mus przekładamy do słoiczków na warstwę “ziemi” (można to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego bez żadnej końcówki, tak aby nie ubrudzić ścianek słoiczków).
- Przygotowujemy polewę, podgrzewając krople czekoladowe z dodatkiem mleka.
- Rozpuszczoną polewę studzimy a następnie polewamy nią mus.
- Na wierzchu deserków układamy chrupiące karmelizowane migdały.
Mus karmelowy w nowoczesnym podaniu to nasza propozycja na popołudnie czy imprezę. Nowe produkty z linii La Chocolatiere to mistrzowskie podejście do wykwintnych deserów w domu.
![]()
![]()
Orzechowo-zbożowe ciastka
Szybkie ciasteczka, wypełnione czekoladą do dekoracji to świetna przekąska w ciągu dnia.
- Orzechy siekamy na drobne kawałki, mieszamy z musli.
- Na patelnię wsypujemy cukier i topimy na niskiej mocy palnika, nie mieszamy.
- Gdy cukier się rozpuści dodajemy miód, kawę i mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Jeśli wytrącą się kryształki, mieszamy do rozpuszczenia ich (można dolać dodatkową łyżkę wody).
- Następnie na patelnię wsypujemy mieszankę orzechów i płatków, prażymy razem 2 minuty, co chwilę mieszając.
- Następnie masę orzechową dzielimy na 6 części i przekładamy do foremki do babeczek. 6. Dociskamy palcami, forując małe koszyczki.
- W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę dekoracyjną.
- Do każdego z nich przekładamy łyżeczkę masła orzechowego, a następnie zalewamy rozpuszczoną czekoladą Delecta.
- Wierzch dekorujemy połówkami orzecha laskowego.
Małe koszyczki z musli, wypełnione po brzegi czekoladą, idealne na przekąski. Z linią produktów La Chocolatiere będziesz mistrzem w swoim domu.
![]()
![]()
Panna cotta z ciasteczkiem czekoladowym
Panna cotta w wersji z białą czekoladą i malinami. Podana na małym czekoladowym ciasteczku – poczuj się mistrzem deserów w swoim domu.
Mus:
Ciasteczko:
- 100 g masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 jaja
- 100 g cukru
- 70 g mąki
- mała szczypta soli
- Do garnka wlej schłodzoną śmietankę, a następnie podgrzej.
- Wsyp zawartość torebki z panna cottą, energicznie mieszaj do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
- Po zagotowaniu przelej przez sitko o drobnych oczkach i wlej do silikonowych foremek.
- Po wystudzeniu, przełóż do lodówki na 4 godziny.
- W tym czasie przygotuj ciasto (posłuży ono do przygotowania ciasteczek pod spód panna cotty).
- Piekarnik nagrzej do 160ºC.
- Przygotuj małą prostokątną foremkę o wymiarach 21 cm x 28 cm (lub innej o takiej samej powierzchni) natłuść ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Masło włóż do rondla i roztop.
- Dodaj czekoladę połamaną na kostki i cały czas mieszając roztop.
- W oddzielnej misce zmiksuj jaja z cukrem. Dodaj do nich roztopioną czekoladę z masłem i ponownie zmiksuj lub wymieszaj rózgą na gładką masę.
- Dodaj mąkę oraz sól i zmiksuj na jednolite ciasto.
- Przełóż do przygotowanej blaszki, piecz ok 30 minut po czym wystudź.
- Wytnij z ciasta okręgi o średnicy zbliżonej do średnicy panna cotty.
- Zastygniętą panna cottę wyjmij z lodówki i delikatnie wyjmij z kokilek (możesz je wcześniej na moment zamaczać w gorącej wodzie, aby łatwiej odeszły).
- Przed podaniem przygotuj sos dodając do niego 125 ml zimnej wody. Do płynu wsyp gotową mieszankę z sosem malinowym, energicznie mieszając.
- Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, nałóż na każdy deser i udekoruj maliną.
La Panna Cotta z linii La Chocolatiere – zabierz swoich domowników w podroż z najlepszym deserem na świecie. Poczuj się jak mistrz deserów.
![]()
![]()
Panna cotta z kroplą prosecco i kolorowymi malinami
Inspiruj się włoskimi smakami i stwórz elegancki deser jak z najlepszej kawiarni!
- 4 szklanki ustawiamy tak, by stabilnie stały w pozycji pochylonej (np. na tacce z wysokim rantem).
- Do garnka wlewamy schłodzoną śmietankę, a następnie ją podgrzewamy.
- Wsypujemy zawartość torebki z panna cottą, energicznie mieszając do momentu uzyskania gładkiej konsystencji.
- Po zagotowaniu przelewamy przez sitko o drobnych oczkach i wlewamy do przygotowanych szklanek. Poziom płynu będzie nachylony w stosunku do dna szklanek – chcemy, aby zastygł w taki sposób.
- Po wystudzeniu przekładamy delikatnie tackę ze szklankami do lodówki na 4 godziny.
- Przed podaniem przygotowujemy sos, łączymy 50 ml prosecco i 75 ml zimnej wody.
- Do płynu wsypujemy gotową mieszankę z sosem, energicznie mieszając.
- Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Nakładamy na zastygniętą panna cottę, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 5 minut.
- Schłodzony deser przed podaniem dekorujemy garścią kolorowych malin i świeżą miętą.
Linia La Chocolatiere to inspiracja z najlepszych kawiarni. Małe porcje, które pozwolą na chwilę przyjemności. Spróbuj, jakie to proste i pyszne!
![]()
![]()
Rurki z kremem peanut butter
Któż nie lubi rurek? Chyba nie ma takiej osoby. My polecamy rurki ze smakiem roku z kremem peanut butter. Nowoczesność z tradycją musi smakować nieziemsko.
ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- ¼ szklanki kwaśnej śmietany 18% tł.
- 80 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- łyżka stopionego masła do posmarowania rurek
- 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta
krem:
- Nagrzej piekarnik do temperatury 200ºC (bez termoobiegu).
- Połącz wszystkie składniki na ciasto i wyrób do uzyskania jednolitej masy.
- Rozwałkuj ciasto i podziel na cienkie paski, ok. 5 cm.
- Każdy pasek nawijamy na osobną rurkę cukierniczą.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem, posmaruj ciasto odrobiną stopionego masła i posyp cukrem trzcinowym.
- Piecz około 15 minut.
- Przygotuj krem. Do wysokiego naczynia wlej schłodzoną śmietankę i mleko.
- Wsyp zawartość torebki z kremem i miksuj na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
- Bezpośrednio po ubiciu gotowym kremem napełnij rurki za pomocą szprycy.
Z nową linią La Chocolatiere zaczarujesz swoje tradycyjne desery i sprawisz, że Twoi bliscy poczują się jak w eleganckiej kawiarni.
![]()
![]()
Torcik czekoladowo-wiśniowy
Mini czekoladowe ciasteczka z kremem brownie z nutą trufli – smak jak z najlepszej cukierni. Jedna porcja będzie za mało, obiecujemy.
- W misce umieść razem sypkie składniki: mąkę, kakao, sodę i proszek i dokładnie wymieszaj.
- Do małego garnka wlej szklankę mleka, dodaj 250 g masła.
- Rondelek z masłem i mlekiem podgrzewaj na małej mocy, aż masło roztopi się w mleku. 4. Dodaj do rondelka pokruszoną gorzką czekoladę. Całość mieszaj powoli za pomocą łyżki, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
- Rondelek z płynem czekoladowym odstaw do przestudzenia.
- W tym czasie w dużej misce umieść szklankę drobnego cukru i wbij pięć średniej wielkości jajek, po czym ubij je mikserem na najwyższych obrotach przez minimum cztery minuty, aż masa stanie się puszysta. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić.
- Do masy jajecznej wlej przestudzony płyn czekoladowy. Wlewaj płyn cienką strużką, stale mieszając lub miksując na najniższych obrotach.
- Na koniec wsyp mieszankę pozostałych sypkich składników i powoli wymieszaj ciasto trzepaczką.
- Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem (o wym. 23x30cm).
- Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 175 ºC (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę.
- Ciasto piecz przez 50 minut.
- Po upieczeniu zostaw je jeszcze na 5 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, po czym wyjmij i wystudź. Wystudzone pokrój na 2 blaty.
- Przygotuj krem czekoladowe brownie, miksując zawartość dwóch opakowań ze schłodzoną śmietanką i mlekiem.
- Na dolny blat ciasta nałóż grubą warstwę kremu, dokładnie wyrównaj, a na nią warstwę konfitury.
- Następnie połóż drugi blat ciasta i kolejną warstwę kremu, ponownie wyrównaj i na nią wysyp wiórki kokosowe.
- Ciasto odłóż do schłodzenia na 15-20 minut.
- W tym czasie przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem masła i śmietanki. Dobrze wymieszaj.
- Schłodzone ciasto oblej polewą, a gdy zastygnie pokrój na prostokątne kawałki, każdorazowo polewając nóż gorącą wodą - zapewni to idealnie równą krawędź.
- Na każdym kawałku zrób dekorację z malin i orzeszków pinii.
La ciasto z kremem la brownie z nutą trufli to iście królewski deser. Zaskocz swoją rodzinę produktami z nowej linii La Chocolatiere i przygotuj mistrzowski deser.
![]()
![]()
Tort bomba czekoladowa
Pyszny biszkopt, mocno czekoladowy krem brownie i dużo słodyczy. Teraz tylko zebrać grono przyjaciół i miłe popołudnie gwarantowane.
Przygotowanie biszkoptu:
- Do wysokiej miski wsypujemy zawartość opakowania z mieszanką do wypieku biszkoptu, dodajemy jajka, wodę i kakao, miksujemy na najwyższych obrotach ok. 4 minuty.
- Pieczemy ok. 45 minut w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy poziomo na 4 blaty.
- Przed przełożeniem tortu kremem każdy blat nasączamy naparem posłodzonej kawy. Kawowy poncz można też wzbogacić alkoholem.
Przygotowanie kremu:
- Zawartość opakowania z kremem miksujemy z zimnym mlekiem i śmietanką.
- Kremem smarujemy pierwszy blat biszkoptu, kładziemy na nim drugi. Czynność tę powtarzamy dla każdego z blatów.
- Dekorujemy kremem również tort na zewnątrz – tylko boki. Na górę wylewamy czekoladę dekoracyjną Delecta.
- Na wierzchu i bokach tortu układamy dowolne słodycze czekoladowe oraz orzechy laskowe Bakalland.
Czekoladowy biszkopt, czekoladowy krem z nutą trufli i czekoladowe ciasteczka, wafelki oraz cukierki to prawdziwa czekoladowa bomba. Dzięki słodyczy nowej linii La Chocolatiere poczujesz się jak w najlepszej kawiarni.
![]()
![]()
Tort makowy z kremem peanut butter
Pyszny makowy tort, przełożony kremem peanut butter z nowej linii La Chocolatiere. To jest magia smaków!
- Mak przełóż do rondla, zalej mlekiem, zagotuj, zostaw na noc tak, żeby dobrze odcedzić.
- Mak zmiel dwukrotnie.
- Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij.
- W misce miksera umieść miękkie masło, żółtka i cukier, miksuj na puszystą masę.
- Dodaj surową kaszę, proszek do pieczenia, jabłka i mak, dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, wymieszaj.
- Ciasto przełóż do formy o średnicy 25 cm. Piecz godzinę w temp. 180ºC.
- Po upieczeniu wystudź, po czym przekrój na 3 blaty.
- Przygotuj krem. Do wysokiego naczynia wlej schłodzoną śmietankę i mleko.
- Wsyp zawartość torebki z kremem i miksuj na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
- Bezpośrednio po ubiciu gotowym kremem przełóż każdy z blatów tortu. Udekoruj również wierzch tortu. Gotowy tort możesz posypać ziarenkami maku i orzeszkami ziemnymi.
Makowa królowa z jabłkami i kremem peanut butter z nowej linii La Chocolatiere. Przenieś się w swoje wymarzone miejsce i delektuj się pysznym tortem makowym.
![]()
![]()
Tort z czekoladowym drippem
Piękny tort idealny na prezent czy rodzinna imprezę. Spróbuj jakie to proste.
- Przygotowujemy biszkopt: tortownicę o średnicy 22 cm, wykładamy papierem do pieczenia.
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Białka miksujemy na największych obrotach, stopniowo dodając cukier do momentu całkowitego ubicia.
- Do piany dodajemy żółtka i mieszamy na najmniejszych obrotach miksera.
- Obie mąki łączymy i przesiewamy razem, po czym dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.
- Całość mieszamy szpatułką i przekładamy do tortownicy.
- Wypiekamy w temperaturze 160°C przez 40 min.
- Przygotowujemy krem: W misce łączymy przy pomocy miksera mascarpone, śmietankę i cukier migdałowy do momentu otrzymania jednolitej i gęstej masy.
- Ostudzony biszkopt dzielimy na 3 części przy pomocy noża do chleba, nasączamy sokiem pomarańczowym i przekładamy kremem.
- Boki delikatnie przecieramy nożem, aby uwidocznić blaty biszkoptu.
- Nie pokrywamy kremem górnej części tortu.
- Przełożony kremem tort wkładamy na 30 min do lodówki.
- Polewę czekoladową wkładamy do gorącej, ale nie wrzącej wody i rozpuszczamy.
- 14. Odcinamy róg opakowania i tworzymy na schłodzonym torcie dripp.
- Dekorujemy świeżymi owocami.
Czekolada do dekoracji to jedyna na rynku polewa do dekoracji tortów. Idealnie wykonasz dripp, rodzina będzie zaskoczona idealnym wykończeniem tortu.
![]()
![]()
Tort z muffin Brownie
Muffinka to czy tort? Dla każdego coś smacznego. Spróbuj przygotować muffinki z pysznym musem karmelowym. To bardzo proste.
- Muffiny brownie przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu, miksując zawartość torebki z jajami, mlekiem i olejem.
- Do otrzymanej masy wsypujemy 2/3 kropli czekoladowych, całość przekładamy do foremek i posypujemy pozostałymi kropelkami.
- Wypiekamy 20 min. w temperaturze 180°C.
- Po ostudzeniu przekrój w poprzek, tuż przy papilotce.
- Mus karmelowy przygotuj wg instrukcji, mieszając powoli mascarpone z mlekiem i dodając zawartość torebki musu karmelowego Delecta.
- Przy pomocy cukierniczej szprycy, przełóż muffinki musem i czekoladowymi słodyczami.
- Przygotowane babeczki ułóż na paterze, tworząc stożek i udekoruj owocami oraz pralinami.
Mała muffina a tyle radości. Przełożona pysznym kremem z musu karmelowego, owocami to nasza propozycja na mistrzowskie desery z linią produktów La Chocolatiere w Twoim domu.
![]()
![]()
Tort z Wieżą Eiffla
Czeka Cię impreza i nie masz pomysłu na tort? Sprawdź nasz przepis na piękny, pyszny i efektowny tort.
- 2 opakowania Kremu smak irish cream Delecta
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 5 jaj
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
- Pół słoiczka domowej konfitury
- 125 ml soku pomarańczowego
- Łyżeczka gorzkiego kakao
- Dodatkowo: szablon do dekoracji tortu
- Przygotowujemy biszkopt: tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Oddzielamy żółtka od białek. Białka miksujemy na największych obrotach, stopniowo dodając cukier do momentu całkowitego ubicia.
- Do piany dodajemy żółtka i mieszamy na najmniejszych obrotach miksera.
- Obie mąki łączymy i przesiewamy razem, po czym dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.
- Całość mieszamy szpatułką i przekładamy do tortownicy.
- Wypiekamy w temperaturze 160°C przez 40 min.
- Krem irish cream przygotowujemy wg instrukcji z opakowania, pamiętając o podwojeniu ilości ze względu na dwa użyte opakowania.
- Ostudzony biszkopt dzielimy na 2 części przy pomocy noża do chleba, nasączamy sokiem pomarańczowym.
- Przekładamy konfiturą i kremem irish cream.
- Całość pokrywamy resztą kremu, wyrównujemy i chłodzimy przez 1 h.
- Przy pomocy wcześniej przygotowanego szablonu, dekorujemy schłodzony tort tuż przed podaniem.
Voila i mamy tort rodem z ekskluzywnej cukierni. Z linia produktów La chocolatiere wszystko jest możliwe.
![]()
![]()