fbpx
Ciasto jogurtowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto jogurtowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:
  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 500 g mąki pszennej
  • 140 ml oleju słonecznikowego
  • 140 ml syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • 2 garści świeżych jagód

Przygotowanie

Najlepsze ciasto powstaje wtedy, gdy włożymy w jego przygotowanie kawałek serca. A jeśli dodamy do niego jagody samodzielnie zebrane, tego serca będzie w cieście bardzo dużo.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Formę o wymiarach 21x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W misce mieszamy mokre składniki (jogurt, olej, jaja, syrop klonowy).
  4. Dodajemy suche składniki (mąka, proszek) i dobrze mieszamy, by połączyć je ze sobą.
  5. Ciasto wykładamy do foremki, a na wierzch kładziemy owoce.
  6. Pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.
  7. Wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  8. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  9. Dekorujemy pikiem.

Smacznego!

Ciasto jogurtowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+