fbpx

PRZEPIS OD SŁODKITEMAT

Ciasto czekoladowe bez pieczenia - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto czekoladowe bez pieczenia
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 30

Składniki

Składniki na formę: 28x18 cm

Krem czekoladowy:

  • 700 g śmietanki 30 %
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 8 g żelatyny Delecta
  • 2 opakowania kakaowych herbatników
  • 100 ml mleka
  • łyżka kakao

Polewa:

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

KROK 1: Żelatynę zalej  niewielka ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia. 
 
KROK 2: 350 ml śmietanki podgrzej prawie do zagotowania. Garnek zdejmij z palnika  - dodaj połamaną czekoladę, żelatynę i zblenduj. Wlej pozostałe 350 ml śmietanki - ponownie krótko zblenduj i wstaw ganache do lodówki na ok. 5 h. 
 
KROK 3: Kakao rozpuść w mleku. Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwszą warstwę herbatników namoczonych w kakao. 
 
KROK 4: Schłodzony ganache ubij na sztywny krem. Połowę kremu wyłóż na herbatniki a następnie przykryj kolejną warstwą herbatników, reszta kremu i znowu herbatniki. Formę wstaw do lodówki. 
 
KROK 5: Czekoladę posiekaj i zalej gorąca śmietanką. Polewę wylej na schłodzone ciasto i ponownie wstaw do lodówki. 

Ciasto czekoladowe bez pieczenia

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Danka

12-04-2024

Ocena:

Świetny przepis

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+