fbpx
Torcik orzechowo-serowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Torcik orzechowo-serowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:
  • 750 g twarogu sernikowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki likieru kawowego
  • Spód:
  • ok. 120 g biszkoptów
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych Bakalland
  • Do ozdoby:
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • przepołowiona pralinka orzechowa

Przygotowanie

Własnoręcznie przygotowany tort to zawsze najlepszy prezent - docenia się go o wiele bardziej niż kupiony, który nie wymaga wysiłku. Oto jedna z propozycji pysznego tortu, którą można wykonać samodzielnie!

  1. Biszkopty i orzechy mielimy w blenderze na drobny proszek.
  2. Dodajemy łyżkę kawy i roztopione masło, miksujemy do połączenia składników.
  3. Wykładamy mieszanką dno tortownicy i uklepujemy.
  4. Wstawiamy do lodówki na około 15 minut.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175ºC (bez termoobiegu).
  6. Szybko miksujemy twaróg, mascarpone, jaja, cukier i mąkę pszenną.
  7. Dodajemy sypką kawę i likier kawowy, miksujemy do połączenia.
  8. Dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę, miksujemy.
  9. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut.
  10. Studzimy w stygnącym piekarniku, a gdy ciasto ostygnie, wstawiamy do lodówki na około godzinę.
  11. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy podgrzaną śmietankę, mieszamy do połączenia.
  12. Torcik zalewamy polewą, dekorujemy przeciętymi na pół pralinami.
  13. Wbijamy urodzinowy pik!

Kawowy aromat i dekoracje z pralinek dodadzą naszemu torcikowi wyjątkowości - solenizant będzie zachwycony!

Torcik orzechowo-serowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+