fbpx
Tartaletki zbożowe z tapioką i jabłkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tartaletki zbożowe z tapioką i jabłkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:Dekoracja:

Przygotowanie

Pyszne i nietuzinkowe tartaletki z tapioką to pyszna i szybka przekąska do popołudniowej kawy, kiedy chcemy zaskoczyć naszych gości wyjątkowym deserem.

  1. Tapiokę zalewamy kubkiem wody i zostawiamy na godzinę.
  2. Następnie gotujemy ją około 25 minut, aż uzyskamy specyficzny kisiel z kuleczkami, neutralny w smaku.
  3. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, a jabłko obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.
  4. Ugotowaną tapiokę łączymy z ubitymi białkami, żółtkami, jabłkami i dodajemy masę kajmakową.
  5. Foremki do tartaletek smarujemy masłem i wysypujemy mąką krupczatką.
  6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  7. Tartaletki przygotowujemy mieszając na najwyższych obrotach zawartość torebki z ciastem, tłuszczem i 3 łyżkami wody, a następnie wykładamy nim spód i boki tartaletek (ciasta wystarczy na 4 tartaletki o średnicy około 10 cm).
  8. Wierzch ciasta przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolą lub kulkami do pieczenia. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
  9. Na podpieczone spoty wykładamy krem, posypujemy ziarnami i pestkami. Wstawiamy do zapieczenia jeszcze na 15 minut.
  10. Gotowe tartaletki dekorujemy pikiem i podajemy!

Szybkie, kruche tartaletki z dodatkiem ziaren i pestek to przekąska, po której nie będziemy musieli od razu biec na siłownię. Mmm - pycha!

Tartaletki zbożowe z tapioką i jabłkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+